HAON Sziréna

2012.07.08. 12:50

Mitől függ vérünk minősége?

Debrecen - A nyári hónapok központi szervei a szív és a vékonybél, ahogy erre korábbi cikkemben már utaltam. Ebben a írásban a vékonybél jelentőségével ismertetem meg az olvasókat.

Debrecen - A nyári hónapok központi szervei a szív és a vékonybél, ahogy erre korábbi cikkemben már utaltam. Ebben a írásban a vékonybél jelentőségével ismertetem meg az olvasókat.

A vékonybél egy kb. 7 méter hosszú vékony cső, melynek belső felszínét apró, ujjszerű képződmények borítják azért, hogy nagyobb legyen az emésztés céljait szolgáló felület. Emellett szűrőként is működnek megakadályozva a már kiválasztott méreganyagok visszaszívódását.

A vékonybél részt vesz a tápanyagok továbbításában, feldolgozásában, enzimeket bocsájt ki, melyek vegyülve a hasnyálmirigy és epehólyag által kibocsátott enzimekkel alkotó részekre bontják a táplálékokat. Fehérjékre, aminosavakra, a szénhidrátokat egyszerű cukrokra, a zsírok egyszerűbb elemekre bomlanak, így jobban fel tudnak szívódni a szervezetben. A lebontott részecskék az ide kapcsolódó érhálózaton át jutnak a májba és közben még jobban lebomlanak.

 

Ha túl sok a méreg

Ha a vékonybélben a méreganyagok túlzottan felhalmozódnak, az lecsökkenti az emésztési folyamatok gyorsaságát és hatékonyságát, gyengíti a tápanyagok felszívódását, vagyis a méreganyag felhalmozódás következtében a vékonybél nem képes ellátni a feladatát.

Ha a vékonybelünk tartósan nem képes ellátni a feladatát, különböző érzékenységek, panaszok alakulhatnak ki szervezetünkben.

Az egyik ilyen probléma a glutinnel (sikér) szembeni allergia. A glutin az a nyúlós, ragadós protein (fehérje), amely a gabonafélékben, pl. a búzában is megtalálható. Hatása miatt a bélbolyhok megsérülnek, súlyos felszívódási hiányosságok léphetnek fel. A legjellemzőbb tünetek: émelygés, bűzös széklet, has puffadás, általános fájdalom érzet, bőrkiütések, testsúly csökkenés.

Duplatoka, aranyér

Vérünk minősége – vagyis hogy mennyi tápanyagot tartalmaz – nagy mértékben függ az étrendünktől is, de attól is, hogy a vékonybelünk milyen hatásfokkal működik. A tápanyagokból a vékonybél veszi fel többek közt a vasat, mely fontos szerepet tölt be a sejtjeink oxigénellátásában.

Az egyensúlyvesztés tünetei fizikai síkon: hasi izompetyhüdtség; alhasi, torok, nyak- vagy vállfájdalom; duplatoka; tályogok, kelések a szájban, a felsőajakon; teniszkönyök; vállmerevedés; fejmozgatási nehézségek; hallás-problémák; vizelési nehézségek; aranyér; visszér; kólika; vérszegénység. A bélműködési zavarok ráadásul gyakran fejfájást, migrént okoznak. Az egyensúlyvesztés tüneteiről érzelmi síkon keretes írásunkban olvashatnak.

Kerüljük a feldolgozottat

Hogyan őrizhetjük meg vékonybelünk egészségét? – kérdezheti. A válasz az, hogy az étrendünknek meghatározó befolyása van vékonybelünk állapotára. A táplálék feldolgozása során sokfajta váladékot, enzimeket bocsát ki a táplálék-összetevők megfelelő lebontása érdekében. Ezek a váladékok túlnyomó részt a bélben keletkeznek és csak akkor zökkenőmentes a működésük, ha a táplálékunk természetes anyagokból áll és harmonikus. Ha a táplálékunkban sok a mesterséges, iparilag átdolgozott élelem, az értékes bélflóránk savasodásnak indul. A bélflóra zavarmentes fennmaradása érdekében a természetes „élő” joghurtban található Acidophilus baktériumokat tanácsos a táplálékkal a szervezetünkbe juttatni.

Mivel nyár van, és mint már korábban utaltam rá, ez a vékonybél működésének aktív ideje, ez az időszak a legjobb arra, hogy gondoskodjunk szervezetünk vitamin, nyomelem és ásványháztartásának feltöltéséről a rengeteg zöldség és gyümölcs bevitelének segítségével. Itt az ideje, hogy gondoskodjon Ön is vérének jó minőségéről.

Dr. Kacsó Kornélia

A Napló orvosszakértője

Az érzelmek és a vékonybél

A keletiek ősi tapasztalata szerint a negatív érzelmek úgy csapódnak le a vékonybélben, hogy annak egyik-másik része görcsösen összehúzódik. A harag a vékonybél jobb oldalát a máj fölötti részen húzza össze, a szorongás pedig a lép melletti részét balra fent. A türelmetlenség a vékonybél tetejét, a szomorúság a két szélét, a félelem pedig az alját húzza össze.  Mindezek tudatában a hirtelen érzelmi teher fellépésekor tapasztalt hasfájást tudjuk majd helyesen értelmezni és kezelni.

Hogyan serkentsük, tisztítsuk?

Ha a vékonybél túlterhelt, heti két- három alkalommal együnk főtt rizst és nagyon jól rájuk meg (falatonként ötvenszer). A keserű íz kapcsolódik a vékonybélhez, így a keserű endívia, a cikória is halmozható a vékonybél működésének serkentésére. A spárga kitűnő, különösen erős tisztító  hatású.

Az egyensúlyvesztés tünetei érzelmi síkon:

-     szomorúság,

-     mentális zavarodottság,

-     örömtelenség,

-     kritikus és cinikus szemléletmód

-     naivitás,

-     hiszékenység,

-     a problémák túlspekulálása,

-     sikervágy, de az elért siker semmibevétele,

-     nem tudja megkülönböztetni a jót a rossztól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!