HAON Sziréna

2012.08.11. 17:32

Hagyományőrző kézműves tábor Földesen

Földes - Földes, Nagyszalonta, Nagyrábé 10- 16 éves fiataljai közül huszonheten egy hétig a népi hagyományok őrzése jegyében Kézen fogva címmel Hagyományőrző Kézműves táborban ismerkedtek a kézművességgel, a gyöngyszövés és szalmafonás műhely titkaival.

Földes - Földes, Nagyszalonta, Nagyrábé 10- 16 éves fiataljai közül huszonheten egy hétig a népi hagyományok őrzése jegyében Kézen fogva címmel Hagyományőrző Kézműves táborban ismerkedtek a kézművességgel, a gyöngyszövés és szalmafonás műhely titkaival.A határokon átnyúló civil kapcsolatok újabb szép példájaként a Földes Nagyközségi Népfőiskolai Egyesület, a nagyszalontai Sinka István Kézműves Kör, és a Nagyrábéi Baráti Kör és Egyesület egy hétig színes program csokorral várta- Földes és térség néprajzi hagyományait, érdekességeit is bemutatva- azokat a fiatalokat, akik a kézműves táborban a szünidőt hasznosan töltve ismerkedhettek meg a kézművesség rejtelmeivel.

A Romániában, Erdélyben egyedülállóan alkotó, szalmadíszeket, csuhé dísztárgyakat, aratókoszorúkat, gyöngyszövéssel és fűzéssel készült ékszereket, fafaragásokat készítő nagyszalontai kézműves kör több tagja eljött Földesre, hogy a táborozó gyerekekkel megtanítsák a kézművesség tudnivalóit. A táborozók találkoztak a Földesen élő Szalontai Józsefnéval, és a Nádudvaron élő ifj. Fazekas Istvánnal, a népművészet ifjú mesterével, akik a grillázs torta készítés, illetve a fazekasság titkait osztották meg az érdeklődő gyerekekkel.

Az egy hetes tábor tájjellegű ételeit a szervező egyesület mellett Földes civil szervezetei és a táborozó gyerekek szülei, nagyszülei biztosították.

A Fekete Mária irányításával folyt alkotótábori munka legszebb darabjait a tábor zárásakor, augusztus 11- én délelőtt kiállításon is bemutatták a három településről érkező vendégeknek és érdeklődőknek.

 

HBN- Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!