HAON Sziréna

2012.08.03. 19:14

Maximális határidővel számoltak

Debrecen - Szerencsésen alakult a közbeszerzési eljárás, ami lerövidítheti a kivitelezés idejét.

Debrecen - Szerencsésen alakult a közbeszerzési eljárás, ami lerövidítheti a kivitelezés idejét.Nem csak szerkesztőségünkben, hanem a Napló levelezési rendszerének, az Agorának aktív tagjaiban is meglepetést váltott ki lapunk csütörtöki számában megjelent hírünk, mely szerint már hozzákezdtek az Egyetem téri körforgalom építéséhez, de a határidő jövő március vége. Egyik levelezőnk utalt rá, ennyi idő alatt egy gyereket is ki lehet hordani, nemhogy egy körforgalmi csomópontot megépíteni.

„Túlkalkulálták”

A hosszú határidő okáról Scheffer Attila városépítési osztályvezetőt kérdeztük. A szakember elmondta, amikor a végső határidőt meghatározták, még nem számoltak azzal, hogy egy hónap alatt túl lesznek a közbeszerzési eljáráson, amely után a kivitelező azonnal munkához is lát. Emiatt a kiviteli terv elkészítéséhez, az egyes munkafolyamatok elvégzéséhez szükséges, szakmailag indokolható maximális időt, valamint az esetlegesen kedvezőtlen őszi-téli időjárás okozta kényszerű munkavégzési szüneteket is figyelembe véve történt a befejezés határidejének a kalkulálása. Ám az „Integrált közösségi közlekedésfejlesztés Debrecen” című pályázat részét képező körforgalom megépítésére, valamint a Nagy Lajos király tér és Egyetem tér között a páros oldali buszsáv kialakítására kiírt közbeszerzés az első fordulóban eldőlt.

Gyorsabb tervezés

Ráadásul eleve tervezésre és kivitelezésre írt ki pályázatot az önkormányzat, és a nyertes vállalkozás tervezőt bevonva pályázott, így az engedélyes terv után gyorsabban készült el a kiviteli terv. Ezzel a mintegy két hónapnyi időmegtakarítással el lehetett érni, hogy a körforgalom burkolata iskolakezdésre, azaz szeptemberre elkészüljön, akárcsak a buszsáv kialakítása, mert így a megnövekedett forgalmat már nem zavarja az építkezés. A többi munkát, például növénytelepítést kandeláberállítást a nélkül lehet végezni, és még idén be lehet fejezni a beruházást - adott magyarázatot az osztályvezető.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!