HAON Sziréna

2012.08.12. 16:33

Sütés-főzés a Tiszánál

Tiszacsege - A Csege Napok rendezvény sorozat a korábbi évekhez hasonlóan a Tiszacsegéről elszármazottak találkozójával kezdődött. Tiszacsege jelenlegi polgármestere Szilágyi Sándor és Németh József egykori polgármester köszöntője után a tiszacsegei művészeti csoportok léptek fel.

Tiszacsege - A Csege Napok rendezvény sorozat a korábbi évekhez hasonlóan a Tiszacsegéről elszármazottak találkozójával kezdődött. Tiszacsege jelenlegi polgármestere Szilágyi Sándor és Németh József egykori polgármester köszöntője után a tiszacsegei művészeti csoportok léptek fel.Tiszacsege szülöttjére, Dr. K. Kovács Péter néprajzkutatóra emlékeztek születésének 100. évfordulója alkalmából, Kovács Anikó az életútját mutatta be, Dr. Granasztói Péter a Néprajzi Múzeum főosztályvezetője "Ugocsától Ohatig" címmel tartott előadást munkásságáról. Tiszacsege Város Önkormányzata dr. K. Kovács Péternek posthumus díszpolgári címet adományozott, melyet lánya Kovács Anikó vett át. A nyitónap esti programjaként a Cantare kórus adott hangversenyt a Katolikus templomban.

A rendezvénysorozat a hagyományokhoz híven a Tisza-parton folytatódott szabadtéri programokkal, színpadi műsorokkal. A szombati nap délelőtti fő programja a Bográcsos Ételek Fesztiválja volt, ahol a sütés, főzés kizárólag fával történhetett. A nap hátralévő részében a helyi művészeti csoportok műsorait láthatták a vendégek: Óvodai és iskolai majorett csoport, Tiszacsegei Hagyományőrző Néptánc Egyesület, Őszi Rózsa népdalkör, Tiszacsegei Dalárda, Vídia zenekar.

Tovább színesítette a programot az Újszentmargitai "Borisszák" népdalkör és a székelyhídi Controll Dance. A nap folyamán több háttérprogram közül lehetett választani, sétahajózás, sárkányhajó evezés, valamint az Egyeki Tűzoltóság által rendezett "szabadtéri habparti". A XX. jubileumi Csege Napok Szépének Beke Boglárkát választotta a zsűri. Az esti program sztárvendége a színpadon Vastag Tamás volt. Angyal Zoltán streetfighter showja után a miskolci Illés Emlékzenekar adott koncertet.

A zárónap programjai - a Tüzelős-ól múzeum udvarán - a kézművességről, a hagyományos ételekről, a hagyományőrzésről szóltak, főleg gyermekek részére, akik kipróbálhatták a régi korok játékait, elkészíthették szalmababájukat, grillázsukat, megpróbálkozhattak a fafaragás és a szövés alapjainak elsajátításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!