HAON Sziréna

2012.09.02. 12:58

Hogyan fedezhetjük fel és kezelhetjük a depressziót és más menedzserbetegségeket?

A depresszió és más menedzserbetegségek tünetei- teendők a kialakult panaszok esetén:

A depresszió és más menedzserbetegségek tünetei- teendők a kialakult panaszok esetén:A magas vérnyomás

Tünetei:

magasabb, mint 140/90 Hgmm vérnyomás

fejfájás

mellkasi nyomásérzet

ingerlékenység

lobbanékonyság

alvászavarok

éjszaki többszöri vizelési ingerürítéssel

Szövődményei lehetnek:

szívelégtelenség,

trombózis,

veseelégtelenség,

infarktus,

agyvérzés,

agyérgörcs.

Teendő:

az ok mihamarabbi felderítése az egész szervettet érintően

és a megfelelő, személyre szabott harmonizációval az ok megszűntetése.

Gyomorfekély

Tünetek:

a gyomorszáj tájékán fellépő, égő fájdalom, mely étkezés után megszűnik,

túl fűszeres és forró étel fogyasztása esetén a panaszok fokozódnak,

dohányzás, alkoholfogyasztás súlyosbítja a helyzetet,

ha túl hosszú (6 óránál több) idő telik el két étkezés között- kivéve az éjszakát- a tünetek erősödnek

helicobacter jelenléte a gyomorban súlyosbítja a problémát.

Teendő:

az okok mihamarabbi felderítése, ami nem feltétlenül jár gyomortükrözéssel,

és a szervezet személyre szabott, teljes harmonizálása,

a stresszhelyzet helyes kezelése,

pihenők, relaxációs időpontok periodikus behelyezése az időbeosztásba

Elhízás

A testtömeg index segítségével könnyen megállapítható, hogy egészségesek vagy túlsúlyosak vagyunk-e. Kiszámíthatjuk az következő képlet szerint: testsúly (kg) osztva a magasság (m) négyzetével. Normálisnak mondható a 18,5 és 24,9 közé eső érték. 25 és 29,9 közötti érték túlsúlyosnak, a 30 feletti pedig erősen, kórosan túlsúlyosnak számít kortól és nemtől függetlenül.

A kialakult túlsúlytól csak nagyon következetes és kitartó, tudatos étkezéssel és rendszeres, életmód szintű testedzéssel lehet megszabadulni. Mindenképp figyelembe kell venni az egész szervezet állapotát, ennek megfelelően kidolgozni saját ízlésnek és életvitelnek megfelelő diétás étrendet, amelyet hosszú távon, akár folyamatosan tudunk tartani. Érdemes szakértő segítségét igénybe venni mind az étrend, mind a megfelelő mozgásforma kiválasztásához, hogy a leghatékonyabb és legkellemesebb megoldást találjuk túlsúly problémánkra.

A divatos diéták és fogyasztó szerek alkalmazását határozottan ellenjavallom, ugyanis a fogyasztó szerek - ha hatnak is nagyritkán- csak rövidtávon fejtik ki hatásukat és a fogyasztószeres kúrák után minden esetben gyorsan visszajönnek a kilók, ráadásul mindig több zsír jön vissza, mint amennyi lement. A divatos diéták pedig nem személyre szabottak, ezért hosszú távon szinte lehetetlen betartani őket, így nem garantált a végleges eredmény. Bármennyire nem tetszik, minden esetben a tényleges és hosszú távú életmódváltás a megoldás, melyet kis lépésekkel, apró változtatásokkal érünk le úgy, hogy nem erőltetjük meg magunkat, csak fokozatosan szoktatjuk hozzá magunkat a táplálkozásunk és mozgásmennyiségünk megváltoztatásához. Ami a mozgást illeti, nem kell rögtön testépítővé vagy hosszútávfutóvá válni, eleinte elég csak egy emeletet lépcsőzni a lift helyett naponta, sétálgatni, többet gyalogolni, esetleg biciklizni kicsit, aztán szépen, fokozatosan növelni a mozgás mennyiségét és intenzitását.

Depresszió

A 9 fő tünet közül legalább 5 együttes jelenléte kell ahhoz, hogy egyáltalán felismerhetővé váljon a depresszió betegség.

1. örömtelenség

2. érdeklődésvesztés

3. diéta nélküli súlyváltozás

4. alvászavar

5. izgatottság

6. fáradtságérzet

7. értéktelenség érzet, önvádolás

8. gondolkodás- és döntésképesség csökkenése

9. a halállal való gyakori foglalkozás

Teendő:

Az intő tüneteke felismerése után sürgősen szakemberhez kell fordulni, de nem gyógyszer segítségével harmonizálni az állapotot. Ezt feltétlen meg kell, előzze egy teljes szervezetet átfogó kivizsgálás. Mivel a fizikai és mentális egészségügyi zavarok oda-vissza hatnak egymásra, így akár fizikai, akár mentális problémáról van szó, minden esetben az egész beteget kell személyre szabottan fizikailag és mentálisan vizsgálni és kezelni, nem csak a tünetein tűzoltó munkát végezni.

 

 

Szerző: Dr. Kacsó Kornélia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!