HAON Sziréna

2012.09.29. 18:26

Ki hallott már ilyet Debrecenben?

Debrecen - A Bem tér – Déri Múzeum – Romkert hármasába szervezte szombati programját a Maradjunk csendben! - "mozgalom".

Debrecen - A Bem tér – Déri Múzeum – Romkert hármasába szervezte szombati programját a Maradjunk csendben! - "mozgalom". A siketek világnapja alkalmából füldugós felvonulást tartottak a Bem tértől a Nagytemplomig. A résztvevők kipróbálták, milyen, amikor hallanak, s milyen, amikor nem: pár percre megtapasztalták, milyen erős környezeti zajban élünk, és milyen lenne, ha mindezt nem hallanánk.

Csendben lehet olvasni, játszani, zenélni, csendben lehet beszélni és hallgatni. De mi van azokkal, akiknek több jutott a csendből? Hogyan játszanak és zenélnek, hogyan beszélnek és hallgatnak hangok nélkül? És mi van azokkal, akik nap mint nap fúrnak, tanítanak vagy épp aratnak? Hogyan élnek, akiknek több jutott a zajból? Csend és zaj egymás kontrasztjában érthető, egyszerűbben: ha van zaj, tudjuk, mi a csend, és csend nélkül nem tudnánk, mi a zaj. A siketek világnapja alkalmából olyan programokat próbált szervezni az Acusticus Halláscentrum, amelyek egyaránt szólnak csendben és zajban élőknek, azoknak, akik nem vagy csak gyengén hallanak, és azoknak, akik már a szél zúgásából tudják, közeledik a vihar.

A siketek világnapja egy alkalom arra, hogy a következő napokban jobban figyeljünk egymásra, figyeljünk a csendre. Mert a csend nem szótlanság – a csend odafigyelés, érdeklődés, az együtt élés alapja. Csendben lehet olvasni, játszani, zenélni, csendben lehet beszélni és hallgatni.

- Mostani rendezvényünk alapja mindez, programjainkra mindenkit várunk, aki hall, nem hall vagy gyengén hall. S miközben beszélgetünk, zenélünk, viccet hallgatunk, gyerekekkel játszunk, kiállítást látogatunk vagy épp felvonulunk, pár percre minden nap megpróbálunk egy kicsit csendben maradni - fogalmaznak a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!