HAON Sziréna

2012.09.30. 09:28

Mit együnk ősszel, hogy egészségesek legyünk?

<p style="text-align: left;">Debrecen- Nemrégiben arról számoltam be, hogy miért fontos megtisztítani a testünket a felgyülemlett méreganyagoktól ősszel. És arról is szót ejtettem, hogy hogyan érdemes ezt a tisztítókúrát végezni.

Debrecen- Nemrégiben arról számoltam be, hogy miért fontos megtisztítani a testünket a felgyülemlett méreganyagoktól ősszel. És arról is szót ejtettem, hogy hogyan érdemes ezt a tisztítókúrát végezni. Most segítek kiválasztani az ősz aktív szerveinek: a tüdőnek és a vastagbélnek támogatásul szolgáló élelmiszereket, fűszereket.

Mit együnk és mit kerüljünk asz őszi hónapokban? A tüdőműködés serkentésére sárgarépa, gomba, vadalma, olajbogyó, körte, retek, dió, gesztenye, bor fogyasztása ajánlott. Az őszibarack és a zöldhagyma csökkenti, megállítja a túlzott verejtékezést.  A zsázsa, fehérrépa, kínai káposzta, zeller, alma, sárgabarack, mandarin, eper jót tesz a tüdő nedvességellátásának. A tejtermékeket (főleg hűtve) és a narancslevet tanácsos mellőzni, ha a szervezetünkben túl sok a nyálka, mert ezek nyálkaképződést serkentő élelmiszerek.  A gyömbér viszont segít megszabadulni a felesleges nyálkától.  A bazsalikom és borsmenta jót tesz a tüdő működésének. A fahéj, koriander, rozmaring, majoránna serkentik a vérkeringést. A ginzeng pedig segíti a tüdő megfelelő folyadékellátását.

Vastagbél erősítése

A vastagbél működésének és tisztításának legfontosabb élelmiszerei a zöldségfélék és a rostos táplálékok, melyek arra valók, hogy meggyorsítsák a táplálék mozgását a vastagbélben. A vastagbél erősítésére ajánlott: padlizsán, karfiol, zeller, kínai kel, kukorica, uborka, füge, méz, vöröshagyma,  míg a gabonafélék közül a rizs, köles, hajdina. Kerüljük azonban a búzakorpát, mert felkaparhatja a vastagbél belső felületét. Sokkal jobb rostforrás a hántolatlan zab. Az avokádó, csírázó magvak és a hüvelyesek kitűnő, magas tápértékű ételek.

Ha bélproblémáink vannak, kerüljük a gránátalmát és a dióféléket, mert ezek fölöttébb irritálják a vastagbelet.

Aki hajlamos a székrekedésre, az mérsékelje az állati eredetű fehérje (hús) fogyasztását. A lenmag, lenolaj a fontos zsírsavtartalma mellett kiváló kenőanyag, segít a gyulladt belek meggyógyításában.

Ha a fenti tanácsok akár csak harmadát megfogafjuk, máris rengeteget tehetünk vastagbelünk és tüdőnk érdekében, ezzel pedig gondoskodunk szervezetünk karbantartásának őszi feladatairól. Jutalmazza meg magát egészséggel!

Dr. Kacsó Kornélia

A Napló orvos-természetgyógyásza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!