HAON Sziréna

2012.09.23. 17:00

Ünnepi mise és templom szentelés Körösszegapátiban

Körösszegapáti - ünnepi misére hívta a szombat (szeptember 22.- i) délelőtti harangszó a település lakosságát, de érkeztek sokan más településekről is.

Körösszegapáti - ünnepi misére hívta a szombat (szeptember 22.- i) délelőtti harangszó a település lakosságát, de érkeztek sokan más településekről is.A 205 éves ortodox templom teljes felújítása 2002-ben fejeződött be a településen, amikor kívülről és belülről teljesen megújult az épület. Dr Origen Sabau, aki 15 éve vezeti a helyi ortodox közösséget, a településen való tartózkodásának legnagyobb sikerének tekinti, hogy megszervezte és végrehajtotta templomának felújítását, ami több évig tartott.

A templom felújítása óta tíz év telt el. Azóta a legújabb módszerrel szigetelték a templom falának alapját, a templom belsejében a freskók egy részét újrafestették. A munkálatok befejeződtek. Így a felújítás 10 éves évfordulója és a mostani munkálatok befejezése után most ünnepi misét tartottak

Ezen a napon történt a munkálatok újraszentelése. Az ünnepségre több egyházi és világi, magas rangú vezető érkezett a településre Romániából és hazánkból egyaránt. Három püspök: Sofronie atya Nagyváradról, Paisie Temesvárról, valamint a hazai ortodoxok püspöke Siluan atya Gyuláról.

Bukarestből megjelent Natalia Intotero a külföldön élő románokért felelős államtitkár, Budapestről Viktor Micula Románia Budapesti nagykövete, Dragos Tigau Gyulai főkonzul, Monica Radu Szegedi konzul. Nagyváradról Bihor megye Kulturális Felügyelője Radu Matei.

A fővárosból érkezett a településre Nemes Csaba az Emberi Erőforrás Minisztériumból, Vitányi István a bihari térség, Simonka György Békés megye országgyűlési képviselője, a szomszédos települések polgármesterei, egyházak képviselői.

Az ünnepi mise azzal kezdődött, hogy a hívek a püspökök és az őket kísérő tisztelendők körbejárták a templomot és ünnepélyesen felszentelték azt. Tették ezt később a templom belsejében is.

A szent liturgia celebrálása alatt a Nagyváradról érkező Sofronie püspök románul és magyarul is beszélt a hívekhez és az ünnepségre érkező vendégekhez.

Eugen Tomac, aki Bukarestből érkezett felolvasta az Apáti híveknek szóló levelet, melyet Basescu Románia Államelnöke írt.

A mise végeztével Siluan atya a magyarországi román egyházak püspöke elismerő oklevéllel köszönte meg azoknak a személyeknek a munkáját, akik évek óta sokat tesznek a két nép egymáshoz közeledése érdekében. Natalia Intotero a külföldi románokért felelő államtitkár, Eugen Tomac Románia államelnökének munkatársa, Vitányi István országgyűlési képviselő, dr. Origen Sabau ortodox esperes, Szászfalvi László volt államtitkár, Tarsoly Attila polgármester, Vad Erzsébet iskolaigazgató, Blága János a helyi román nemzetiségi önkormányzat elnöke, kántor, Pántya József a helyi román nemzetiségi önkormányzat tagja, Berke József a helyi ortodox egyházközösség presbitere és Vmirjáncki József tanár vették át a püspöktől a díszes oklevelet.

Az egyházi ceremónia befejezése után a helyiek vendégül látták az ünnepségre érkezőket. Közben szórakoztató műsorban szerepeltek a Romániából

Belényesről érkező néptáncosok és népdal énekesek, a Nagyváradi egyetem két tanára Florina és Florin Maris Hinsu énekpáros, valamint a helyi „Harmónia” énekkar.

Miután az ünnepség véget ért, dr. Origen Sabau tisztelendő megköszönte az apáti hívek támogató segítségét, különösen a helyi román nemzetiségi önkormányzatnak, akik százezer forinttal támogatták a rendezvényt

 

(Foto: Vmirjáncki József)

 

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!