Kultuszfilm

2022.02.09. 08:05

Felújított változatban tér vissza a mozivászonra a Kopaszkutya

A mintegy 100 perces Kopaszkutya egy ismeretlenségből előretörő zenekar történetét meséli el a sikeres tabáni fellépésig.

Rövid időre visszatér a vásznakra Szomjas György kultuszfilmje, a Kopaszkutya. Az eredetileg 1981-ben bemutatott zenés alkotás digitálisan felújított változata csütörtöktől látható a hazai mozikban. A forgalmazó Pannonia Entertainment tájékoztatása szerint a Földes László Hobo, Schuster Lóránt, Deák Bill Gyula és Póka Egon főszereplésével készült Kopaszkutya teljes körű restaurálása a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak együttműködésében valósult meg.

A mintegy 100 perces Kopaszkutya egy ismeretlenségből előretörő zenekar történetét meséli el a sikeres tabáni fellépésig.

A Kopaszkutya tagjait az akkor reflektorfénybe kerülő Hobo Blues Band zenészei alakítják, a dalok HBB-számok a nyolcvanas évek legelejéről. A sztori akörül forog, miként próbálja a menedzsert alakító Schuster Lóránt befuttatni a Kopaszkutyát.

A remélt tévés szereplés elmaradása miatt egyre éleződik a konfliktus. A történet végén a Schuster által alakított figurát saját együttesének tagjai verik meg. A film vége főcíme alatt a P. Mobil Utolsó cigarettája szól. Schuster ennek a zenekarnak az irányítója a mai napig.

A tavaly 80 évesen elhunyt Szomjas György kultuszfilmje igazi magyar rock-karriertörténet, a nyolcvanas évek életérzésének lenyomata. A zenés filmben a Hobo Blues Band és a P. Mobil tagjai mellett az Omega és az LGT is szerepel egy 1980-as koncertfelvételről, egy rövid jelenetben Allen Ginsberg világhírű beatköltő tűnik fel, akinek a HBB megzenésítette a verseit.

A mostani bemutató szomorú aktualitása, hogy Szomjas mellett az elmúlt egy-két évben hunyt el Póka Egon, valamint Kóbor János, Benkő László és Mihály Tamás is.

Szomjas György ebben a filmszatírában a peremkerületek szubkultúráját is bemutatja. A korabeli kulturális hatalmi viszonyokat jellemzi, hogy annak ellenére, hogy a Mokép forgalmazta és mozikban vetítette a filmet, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat a hanganyagot tartalmazó lemezt, amely a HBB második albuma lett volna),betiltotta, a film zenei anyaga csak 1993-ban jelent meg.

A rendező 2011-ben elkészítette a Kopaszkutya Kettő című dokumentumfilmet, de abban Schuster nem vett részt.

Borítókép: Fortepan / Urbán Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában