Nagyszabású gyűjtemény

2022.03.26. 11:30

Folytatja útját a Királyné feketén-fehéren című Sisi-vándorkiállítás

Ferenc József császár feleségének, a Sisinek becézett Erzsébet királynénak már tragikus és váratlan halála előtt jelentős kultusza alakult ki.

Péntektől látható Szombathelyen a Savaria Múzeumban a Sisi – Királyné feketén-fehéren című vándorkiállítás. A Magyar Nemzeti Múzeum és a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatási anyagát több vasi vonatkozással is gazdagították. A tárlat, amely augusztus 28-ig látható Szombathelyen, nemcsak átutazott az országon, hanem jelentősen át is alakult, számos új tárggyal és érdekes összefüggésekkel gazdagodott.

Egyebek mellett Erzsébet királyné festett portréi, pohara, cipője, egy kézjegyével ellátott okirat, valamint koronázási emlékérmek gazdagítják a korábbi összeállítást.

A kiállítás témakörei a jelenkor emberének is ismerős érzések, ellentétpárok mentén szerveződnek. A fekete és a fehér nem csak Erzsébet öltözködésének kedvelt színei, hanem az életet jellemző kontrasztokat is megjelenítik.

Ferenc József császár feleségének, a Sisinek becézett Erzsébet királynénak már tragikus és váratlan halála előtt jelentős kultusza alakult ki Magyarországon. A királyné halála és kultusza is nagy szerepet kap a kiállításban.

Borítókép: Wikipédia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában