Augusztus 20.

2023.08.08. 19:29

Több mint száz program várja az érdeklődőket a fővárosban Magyarország születésnapján

Az augusztus 18-án kezdődő ingyenes fesztivált 20-án este idén is látványos tűzijáték koronázza meg.

MW

Tűzijáték a Duna felett és fényfestés a Parlament épületén 2022. augusztus 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Több mint száz program várja idén azokat, akik a fővárosban ünneplik Magyarország születésnapját. 

A legnagyobb nemzeti ünnephez, a Szent István-naphoz kapcsolódva húsznál is több rendezvényhelyszín változatos műsorkínálata nyújt kikapcsolódást. Meg lehet kóstolni a hagyományos magyar ételeket, és élvezni a kulturális és zenei programok sokszínűségét - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Mint írták, 

az idei ünnep alkalmat ad arra is, hogy felfedezzük Budapestet és annak történelmi örökségét.

A programkínálat gerincét 2023-ban is a hagyományos állami események adják: az augusztus 20-i ünnepnap programja zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődik, ezt légi parádé követi, majd az ünnepi szentmise és a Szent Jobb-körmenet, míg este a tűzijáték zárja a programot.

A már hagyománynak számító, több évtizedes múltra visszatekintő esti program során 34 ezer pirotechnikai effekt világítja be az eget, ezeket 230 indítási pontról lövik a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti Duna-szakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

A háromnapos rendezvénysorozat keretében a látogatók megtekinthetik az eredetileg 1938-ban megépített, ikonikus Aranyvonatot, a Városok sétányán 348 magyar város zászlóinak, megyéinek, valamint a történelmi Magyarország 102 városának látványos installációját mutatják be, míg a magyar nemzet hőseivel a Hősök útja programsorozat keretein belül lehet ismerkedni.

A Magyar Ízek Utcájában a Kárpát-medence gasztrokultúráját mutatják be, a Csárdafesztiválon az ország legkedveltebb csárdáinak kínálata várja a látogatókat.

A zenei programkínálatban a Retro Tabán a pop- és rockzene kedvelőit várja, a fellépők között lesz Charlie, Demjén Rózsi és a Neoton Família. A komolyzene rajongói a Filozófusok kertjében a Panorama Classical helyszínen hallgathatják meg kedvenc dallamaikat, míg a Vigadó téri új programhelyszínen a Vigadó Pianónál a bárzene műfajának kedvelőit várják. Elektronikus és élőzene fog szólni a Road Movie Live és a Szabadrét Fesztivál keretében, mások mellett a Bagossy Brothers Company, a Tankcsapda vagy a Mystery Gang koncertjein.

A Szent István-napi programsorozatban harmadszor szereplő Divat & Design Fesztivál az idén új helyszínen, a Millenáris Parkban fogadja a magyar divat-, ékszer- és dizájnszakma iránt érdeklődőket. A gyerekprogramok központja idén is a Varázsliget, a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig terjedő terület lesz.

A Szent István-napi rendezvénysorozat részeként idén is ingyenesen látogatható a Mesterségek Ünnepe a budai Várban. Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját idén mintegy ezer hazai és külföldi kézműves közreműködésével rendezik meg. A rendezvényen számos színpadi produkcióval, táncos és zenés előadásokkal találkozhat a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában