Év szava

2023.12.29. 16:01

Bordi András: a gyermekség az ember alapvető ösztöneit érinti meg

Három éve választja meg a Montágh Testület az Év szavát, az idei a gyermek.

MW

Bordi András mûsorvezetõ a Médiamûfajok a gyakorlatban címû kerekasztal-beszélgetésen a Montágh-konferencián a Millennium Házában 2023. szeptember 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A gyermekség az ember alapvető ösztöneit érinti meg, bármit megtennénk a gyermekekért. A mi gondolatainkban, a mi kultúránkban, a mi életünkben fontos szerepe van a gyermeki létnek, ezekre keresünk kifejezést szavainkkal, nyelvünkkel - hangsúlyozta a Montágh Testület tagja a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! műsorában pénteken.

Három éve választja meg a Montágh Testület az Év szavát. 2020-ban az egymás, 2021-ben a család, 2022-ben pedig a béke kifejezést választotta a testület - idézte fel Bordi András, a Kossuth rádió főbemondója az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Az idei Év szava, a gyermek szó kapcsán elmondta, hogy a kiválasztásban több szempont is közrejátszott.

Emlékeztetett a közmédia Jónak lenni jó! nevű jótékonysági kampányára, amelynek során idén csaknem 300 millió forint gyűlt össze a Semmelweis Egyetem korszülött és a veleszületett rendellenességgel élő gyermekek fejlesztésének megsegítésére.

Hozzátette: ez is mutatja, hogy olyan gazdasági helyzetben, mint amikor a szomszédos országban háború dúl, a gyermek - amely a jövő, az életünk továbbvitele - jó szándékot és segíteni vágyást indít el az emberekben.

Bordi András példaként említette a karácsonykor Betlehemben megszületett gyermeket, a világ reménységét, akit az Isten gyermeki létben, a legkiszolgáltatottabb formában adott oda az emberiségnek, hogy "megváltsa őket és jobbá tegye a világot" - fogalmazott a testület tagja.

Elmondta, globális szinten is megmutatkozik, hogy milyen fontosak a gyerekek. Példaként említette Elon Musk és Novák Katalin köztársasági elnök találkozóját, amelyen Elon Musk nyakában a gyermekével érkezett a találkozóra.

A megbeszélés célja az volt, hogy a klímavédelem kapcsán a demográfiai kérdések is szóba kerüljenek. "Ha nincs gyermek, nincs következő generáció, kinek is őrizzük meg a földet" - idézte Elon Muskot Bordi András.

A gyermekség maga a romlatlanság, az a fajta állapot, amikor még hiszünk valamiben - hangsúlyozta Bordi András.

Az Év szava kiválasztásáról elmondta, hogy a Montágh Testület elnökségi tagjai szavazzák meg, illetve vetnek fel különböző lehetőségeket. Idén az újjászületés, a remény és a hit szavak is szerepeltek a lehetséges szavak között.

Kiemelte: azért esett a gyermek szóra választás, mert az az előzőekben említett mind három szót önmagában hordozza, ezért lett az Év szava 2023-ban a gyermek.

Felidézte, hogy a testület névadója, Montágh Imre színészeket, rádiós, televíziós szakembereket nevelt, hozzátéve, hogy akik reflektorfényben vannak, azoknak példát kell mutatniuk az anyanyelvi kultúra megőrzése érdekében.

Bordi András, azt is elmondta, hogy nagyon erősen él a gyermekek szeretete a magyar kultúrában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában