Balhé Szófiában

2023.11.17. 08:00

Bolgár–magyar: több szurkoló megsérült, menesztették a belügyminiszter-helyettest (videó)

Csaknem negyven személyt vettek őrizetbe, öt rendőr, valamint több mint húsz szurkoló megsérült a csütörtöki bolgár– magyar labdarúgó-Európa-bajnoki selejtező előtti és alatti utcai összecsapásokban Szófiában.

MW

Vízágyút használnak a rendvédelmi szervek a bolgár szurkolók ellen a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadion környékén a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők kilencedik fordulójában, a G csoportban játszott Bulgária - Magyarország zárt kapus mérkőzés előtt 2023. november 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A bolgár hatóságok közlése szerint négyen súlyos sérülésekkel kerültek kórházba. A Bolgár Labdarúgó Szövetség elleni tüntetések – ami miatt eleve zárt kapus volt a magyarok elleni találkozó – erőszakba csaptak át. A tömeg autókat gyújtott fel, a rendőrség vízágyút vetett be, és több tiltott tárgyat – például pirotechnikai eszközöket, jelzőpisztolyokat – foglalt le.

A magyarok a 97. percben esett öngóllal értek el 2–2-es döntetlent és jutottak ki a jövő évi, németországi Eb-re.

A bolgár szövetségi kapitány gratulált a magyar csapatnak és beszélt a létesítmény körüli eseményekről is

Ilian Ilijev bolgár szövetségi kapitány gratulált a magyar labdarúgó-válogatottnak, hogy csütörtökön a szófiai 2–2-es döntetlennel kijutott az Európa-bajnokságra a selejtezőcsoportból.

„El kell ismerni, Magyarország jobban játszott. Gratulálok az Eb-részvétel kiharcolásához. Szoboszlai Dominik ismét megmutatta, hogy igazi világklasszis – kezdte értékelését az 55 éves szakember, akinek októberi kinevezése óta ez volt az első meccse a bolgár csapat kispadján. – Persze csalódottak vagyunk, mert nem ez az első eset, hogy az utolsó pillanatban kaptunk gólt, de jelen helyzetben a döntetlen nekünk jó eredmény.”

ILIJEV, Ilian; DESZPODOV, Kiril
Ilian Ilijev, a bolgár labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a csapat sajtótájékoztatóján Szófiában, 2023. november 15-én
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

A Csernomorec vezetőedzőjeként is tevékenykedő tréner elmondta, nem kezdték jól mérkőzést, s bár együttesének sikerült egyenlítenie, utána Valentin Antov kiállítása alapjaiban határozta meg a játék képét.

„Mindig nehéz tíz emberrel játszani, főleg ilyen erős csapat ellen. Elsődleges célunk az volt, hogy ne kapjunk gólt. A második félidőben már jobban futballoztunk és nagyot küzdöttünk. Ez az igazi arca a csapatunknak. Így kell folytatnunk, akkor az eredmények is jobbak lesznek, az pedig megváltoztatja a teljes atmoszférát a válogatott körül” – tekintett a jövőbe Ilijev.

A szakvezető szót ejtett a létesítmény körüli eseményekről is. Ahogy fogalmazott, sajnálja, ami a Veszil Levszki Nemzeti Stadionon kívül történt, ugyanis a tüntető bolgár szurkolók autókat gyújtottak fel, a rendőrség pedig vízágyúval oszlotta fel a tömeget.

A futballszurkolók zavargásai miatt menesztették a bolgár a belügyminiszter-helyettest

Kalin Sztojanovot a bolgár fővárosban, Szófiában a futballszurkolók tiltakozó akciója során történt zavargások és rendőri intézkedések miatt - közölte pénteken Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök.

A politikus a sajtótájékoztatóján kijelentette:

A futball ünneplése helyett fenyegető erőszakos jelenetek voltak megfigyelhetők. Az ok a Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFS) hosszú ideje fennálló vezetősége, amely a bolgár labdarúgást hanyatlásba taszította. A belügyminisztérium részéről is vannak hibák, nem hunyhatunk szemet az erőszakos jelenetek felett, amikor egyes rendőrök ütlegelték és rugdosták az elesett polgárokat

– mondta. 

Kérdésekre válaszolva tisztázta, hogy a belügyminisztérium vezetőjének lemondását fontolgatják.

„Ami Sztojanovot illeti, úgy látom, nem megfelelő volt a helyzetértékelése, ő biztosított arról, hogy nem várhatóak provokációk” – tette hozzá a kormányfő.

Rendvédelmi szervek és bolgár szurkolók a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadion környékén a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők kilencedik fordulójában
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Korábban a vezető parlamenti frakciók a belügyminiszter lemondását követelték.

Csütörtökön a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének csoportkörében 

a Bulgária-Magyarország mérkőzés kezdete előtt szurkolók tiltakoztak a BFS vezetése ellen, és ragaszkodtak a lemondásához. Mivel a futballhatóság döntése értelmében nem engedték be őket a stadionba, kövekkel és petárdákkal kezdték dobálni a rendőröket, szemeteskukákat és autókat gyújtottak fel, autóablakokat és kirakatokat törtek be.

A rendőrségnek vízágyúkat és más különleges eszközöket kellett bevetnie, hogy szétoszlassa az agresszív tömeget. 

Vízágyút használnak a rendvédelmi szervek a bolgár szurkolók ellen a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadion környékén 
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Az összecsapások következtében mintegy 30 rendőr megsérült, körülbelül ugyanennyi szurkoló is. Tizennégy embert különböző sérülésekkel kórházba szállítottak. A közrendet megsértők közül 33-at őrizetbe vettek.

 Összesen mintegy ötezer szurkoló tüntetett Szófia központjában, a közrend védelmében több mint 1600 rendőrt és csendőrt vezényeltek ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában