Mátészalka

2020.06.03. 17:15

Volt, aki forrón szerette

A 95 éve született filmcsillag, Tony Curtis büszke volt magyar származására.

Forrás: Shutterstock

Ma 95 éve született a Tony Curtisként ismert filmcsillag, aki Bernard Schwartz néven látta meg a napvilágot New Yorkban. Apja, Schwartz Manó Mátészalkáról származott, édesanyja, Klein Ilona Nagymihályon született, onnan emigráltak New Yorkba. Amikor Tony 18 éves lett, bevonult a haditengerészethez, a háború után színészként folytatta pályafutását, karrierje kezdetén vette fel a Tony Curtis nevet.

Minden lében

A Trapéz című szerelmi történetben fiatal artistát alakított Gina Lollobrigida és Burt Lancaster oldalán. Ebben felhívta a kritikusok figyelmét remek színészi alakítására, hiszen mindaddig csak külsejét dicsérték. Oscarra jelölt alakítását követhetjük nyomon A megbilincseltek című filmben, amiben Sidney Poitier-vel szökésben lévő rabokat alakítottak.

1959-ben Marilyn Monroe és Jack Lemmon partnereként a Van, aki forrón szereti című világsikerben sármos szaxofonost játszott, a bemutató után világsztárként ünnepelték. Remek humora miatt főként vígjátékokban szerepelt, de a komolyabb hangvételű Spartacusban is remekül helytállt, bizonyítva, hogy sokkal többre is képes. A televízió aranykorában, az 1970-es évek elején Roger Moore társaként a The Persuaders című sorozatban alakított nagypályás amerikai üzletembert, a sorozat Magyarországon Minden lében két kanál címmel futott.

Büszke volt magyar származására, többször is hazánkba látogatott. Először 1985-ben utazott Magyarországra, amikor Mátészalkán is járt, majd 1988-ban újra szülei hazájába jött. 1996-ban részt vett a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján, a Magyarországot reklámozó filmspotban házigazdaként szerepelt. Mátészalkán támogatta a helyi zsinagóga felújítását.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában