Helyi életstílus

2019.06.24. 17:31

A jövő erőforrásait éljük fel

Ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, a Föld éves tartalékai már június 14-én kimerültek volna.

Cikk 37 / 75 Veszélyes lufik, lampionok Búvárok szedték a szemetet Felelőtlenül éljük fel a jövő erőforrásait a jelenben, nem törődve a következményekkel

Ma a világ népességének 80 százaléka olyan országokban él, ahol több erőforrást használnak fel, mint amennyit az ökoszisztémák meg tudnak újítani – tudatta az Objektív Hírügynökséggel a WWF Magyarország.

Egyre többet „hitelez”

A Global Footprint Network adatai szerint tavaly augusztus 1-jére esett a túlfogyasztás világnapja – az év hátralévő részében a Föld csupán „hitelezte” erőforrásait az emberiség számára. Idén arra is fény derült, hogy mikor van az európai túlfogyasztás napja – ez május 10-ére esett –, az országonkénti bontásból pedig kiderül: Magyarország június 14-én érte el a túlfogyasztás napját, korábban, mint tavaly, akkor ugyanis még június 20-ára esett ez a nap. Vagyis ha a világon mindenki olyan életmódot folytatna, mint mi, magyarok, akkor az emberiség fogyasztása június 14-én lépte volna át azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, és több mint 2,2 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy a természeti erőforrások fedezni tudják igényeinket.

Az országonkénti lista élén tavaly óta Katar áll, ahol mindössze másfél hónap alatt, február 11-én elérték a túlfogyasztás napját. Őket követi a tavalyelőtt még első helyen álló Luxemburg (február 16.), az Egyesült Arab Emírségek (március 8.) és Bahrein (március 10.) A lista másik végén vannak a sokkal jobban teljesítő országok, akik december közepe-vége felé érik el a túlfogyasztás napját: ilyen például Marokkó, Indonézia, Niger és Mianmar.

Mit tehetünk mi?

A globális változás eléréséhez bizony mi is sokat tehetünk, és ebben az esetben is abszolút érvényes a „sok kicsi sokra megy” elv.

Az egyik legkézenfekvőbb ilyen praktika az okoskütyüinkhez kapcsolódik, ugyanis sokan elfelejtik töltés után kihúzni a töltőt a konnektorból.

Valószínűleg nem lehet elégszer hangsúlyozni a ruhaipar által okozott környezetszennyezés mértékét. Nem elég, hogy veszélyes vegyszereket, de rengeteg vizet is felhasznál a termékek előállításához. Éppen ezért, ha mégis ruhatárfrissítésre szorulnánk, célszerű turkálókból vagy használtruha-vásárokból beszerezni az újabb darabokat.

A ruhaipar után a húsipar emészti fel a legtöbb ivóvizet, ezért fogyasszunk kevesebb húst, és iktassunk be legalább egy húsmentes napot minden héten!

Használjunk környezetbarát, könnyen lebomló, természetes tisztítószereket (pl.: ecet, szódabikarbóna)!

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában