egyszer volt, hol nem volt...

2019.06.04. 08:28

Mesék – az élőszó varázsával

Óriási kincs a mesék világa, amelynek csak egy szeletét ismerjük.

Bumberák Maja az egyik mese előadása közben

Meghatározó élményeket jelentettek a mesék gyermekkorunkban, azonban olykor még felnőttként is szívesen hallgattuk, illetve hallgatjuk mind a mai napig a csodás és tanulságos történeteket.

Ki-kiszólni a hallgatókhoz

Hogy minél több élményt szerezhessenek a mesék óvódásoknak, diákoknak, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, a Kisvárdáról származó, de napjainkban Budapesten élő Bumberák Maja a mesélést választotta hivatásául. A kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett angolnyelv-tanári majd szociológiadiplomát. Később a Magyar Művészet- és Szocioterápiás Egyesületnél végzett szocioterapeutaként.

„Magával ragadott az élőbeszéd varázsa és ereje is.”

A mese és annak élő elmondása annyira érdekelte, hogy több tanfolyamon is részt vett. Foglalkozott a meseterápia elméletével és gyakorlatával, a szövegfolklór tanulásával és tanításának módszertanával, részt vett mesepedagógia-képzéseken, majd Belgiumban 2013-ban egy nemzetközi kurzuson is. 2014-ben Magyarországról egyedülinkét beválasztották a nemzetközi Mesemondó Béketanácsba.

2018 augusztusában elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíját egy hároméves programra, amelyet szeptemberben meg is kezdett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A programjának egyik alappillére egy módszertani képzés tartása pedagógusok számára „Mesemondás, történetmesélés élőszóval a pedagógiában” címmel. A képzés részeként mesemondó foglalkozásokat is szervez azokba az intézményekbe, ahol képzést tart a pedagógusoknak.

Bumberák Maja az egyik mese előadása közben

– 2011 júniusa óta vagyok mese- és énekmondó. Akkor művészetterápiával is foglalkoztam, és a meséket beépítettem olyan foglalkozásokba is, amelyeket hátrányos helyzetű nőknek tartottam. Rádöbbentem, hogy milyen óriási kincs is a mesék világa, amelynek csak egy szeletét ismerjük.

Magával ragadott az élőbeszéd varázsa és ereje is, amikor nem a leírt mesét olvassuk fel szó szerint, hanem – mint a régiek – el is térhetünk attól, s mesélés közben ki-kiszólhatunk a hallgatókhoz – mondta el érdeklődésünkre Bumberák Maja.

Megőrizni a helyi értékeket

– Azért választottam Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, mert itt nőttem fel, és szeretném az itteni kulturális értékeket megőrizni. Fontos számomra, hogy megmutassuk a helyi értékeket, és a meséket visszahozzuk az írott formájából a beszélt kultúra közegébe – magyarázta Bumberák Maja. – A partnereim közé tartozik jelenleg a tiszabezdédi, a fényeslitkei és a pátrohai önkormányzat.

A települések kultúraszerető polgármesterei – Daku Attila, Mártha Tibor és Tóth Sándor – meglátták ennek a programnak a jelentőségét és hasznát, támogatják a helyi képzési csoportok működését. A képzésen részt vevő pedagógusok és óvodapedagógusok Tiszabezdéden, Záhonyban, Tuzséron, Fényeslitkén, Komorón és Pátrohán dolgoznak. A képzési napok végén rendszerint lelkesen, csillogó szemmel zárjuk a napot, mert az egyik fontos elem a játszva tanulás.

Nem csak a gyermekeké

– Az egyik gyermekeknek szóló mesemondás annyira megtetszett a felnőtteknek is, hogy a záhonyiak elhívtak magukhoz. A Tegyünk Együtt Záhonyért Egyesület vendégeként meséltem az ovisoknak, az alsó tagozatosoknak, és egy fantasztikus hangulatú felnőtt­meseestet is megszerveztek a helyiek.

Nem győzöm ugyanis hangsúlyozni, hogy a mese a felnőtteké is, sőt évezredekig főleg ők mondták egymásnak a meséket. Szeptembertől tovább folytatom a programot, amelyhez még csatlakozhatnak önkormányzatok, intézmények – tette hozzá befejezésül Bumberák Maja.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában