nyaralás

2019.07.14. 07:00

A legtöbben dél felé veszik az irányt

A megyei utazók Görögországot, Horvátországot és Bulgáriát kedvelik a leginkább.

Fotó: pixabay

– Bulgáriát azért választják sokan, mert ár-érték arányban az az egyik legjobb desztináció, de Törökország, Görögország és a Kanári-szigetek is nagyon keresettek – mondta el lapunknak Balatánszkiné Tisza Melinda, az OTP Travel nyíregyházi irodavezetője, és hozzátette: a megyénkben élők közül a legtöbben a debreceni indulású repülős utakat választják, utasaik nagy része pedig már januárban, februárban lefoglalta nyaralását.

Roham az év elején

– Egyre többen utaznak, így aki csak az utolsó pillanatban dönti el, hogy mikor és hol szeretne pihenni, nem biztos, hogy talál helyet a kiválasztott helyszínre. Aki már járt így, megpróbálja minél hamarabb lefoglalni az utazást – az év elején voltak olyan hetek, amikor olyan sokan fordultak meg az irodában, mint máskor a legnagyobb nyári rohamok közepette.

Görögországba repülővel és busszal is sokan indulnak – ez utóbbi azért nagyon kedvelt, mert bár 24 órát kell utazni, maga a nyaralás olcsó, ráadásul a buszra Nyíregyházán is fel lehet szállni.

A Törökországban pihenők általában négy- vagy ötcsillagos szállodát választanak,

a családok pedig kedvelik az all inclusive ellátást, hiszen így nem kell azon gondolkodniuk, mikor, hogyan oldják meg az étkezést – osztotta meg lapunkkal a tapasztalatait Balatánszkiné Tisza Melinda.

Kedveltek a hajóutak

– Szeretünk utazni, és utazunk is – mondta érdeklődésünkre Bicsérdy Rita, s míg a sláger úti célokról kérdeztük, többen is betértek a Sky Travel Utazási Irodába, hogy a lefoglalt útjukat kifizessék, egy ifjú pár pedig hétfői indulással keresett horvátországi szállást.

– Ha nyári szabadság, akkor Görögország, akár egyéni, akár buszos utazással a legtöbben a hellén országot vagy valamelyik szigetét választják. Őrzi népszerűségét Horvátország is, míg repülős utakban most Törökország, Egyiptom és Tunézia a legkedveltebb. Sokat számít, hogy debreceni indulással is sok helyre eljuthat az utas – sorolta az utazási iroda vezetője, hozzátéve: belföldi nyaralásnál még mindig a Balaton a Riviéra.

Az év egyértelmű sikerei a földközi- és karib-tengeri hajóutak,

egyre többen keresik az élmény- és kalandtúrákat, de a magyar turisták kezdik felfedezni Albániát és Mon­tenegrót is. – Az anyagi lehetőségek meghatározóak, de a legolcsóbb egyhetes görögországi nyaralás önellátással már akár 30 ezer forinttól elérhető – említette Bicsérdy Rita, aki szerint megdöbbentően sokan indulnak útnak lejárt útlevéllel vagy már nem érvényes személyi igazolvánnyal.

– Minden utasunknak felhívjuk a figyelmét arra, hogy ellenőrizze az úti okmányai érvényességét, ám sokszor hiába. Nem egy esetben a repülőtéren derül ki, hogy nem szállhat fel a gépre az utas, de előfordult az is, hogy valaki egy nappal az indulás előtt vette észre, hogy lejárt az útlevele, és kétségbeesve kért segítséget – mondta az utazási iroda vetetője.

KM


A második napon felkerül a lábukra a túrabakancs

– Itáliát soha nem lehet megunni, háromszor voltunk már ott: rabul ejtett minket. Ahol már voltunk egyszer, oda nem megyünk vissza, újabb helyeket keresünk, hiszen minden tájegységnek más a varázsa – avatott be az utazási szokásaiba Tanyiné Kocsis Anikó.

A háromgyerekes pedagógus, egyetemi tanár alaposan megtervezi a vakációt, mielőtt útnak indul családjával, valamennyien az aktív pihenés hívei.

– A megérkezés utáni napot pihenéssel töltjük, de a második nap felkerül a túrabakancs a lábunkra, és indul a barangolás. Így jártuk be Manarolát, a görögországi, horvátországi hegyeket is. Számunkra a nyaralás értéke az élménygazdagság: együtt a család, kizárjuk a hétköznapokat, és csak az számít, hogy felfedezhetünk új kultúrákat.

Tanyiné Kocsis Anikó és családja soha nem utazik kétszer ugyanarra a helyre.

Tavaly belföldi célpontot választottunk, és azzal szembesültünk, hogy a költségei vetekedtek egy tengerparti nyaralás árával – tette hozzá Anikó, aki bejárta egész Európát, sőt távolabbi helyekre is eljutott, de életének legemlékezetesebb útja még az 1990-es években Koppenhága volt.

– Máig táplálkozom belőle! A dánok fegyelmezettek, mégis bohémek, vidámságuk irigylésre méltó. Hihetetlen az életszeretetük, sportosak, két keréken járnak, s mindenkihez van egy jó szavuk

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában