Vakáció

2019.07.05. 11:58

Hatásosabb lenne a rövidebb szünet?

A nyári vakáció a leghosszabb iskolai szünet – egyes vélemények szerint talán feleslegesen ilyen hosszú.

Forrás: Illusztráció: KM-archív

2011-ben világszerte felmerült a kérdés, hogy nem lenne-e egészségesebb a rövidebb szünet. Az évtized elején Franciaországban napvilágot látott az oktatásügyi javaslat, ami úgy próbálta a diákok lemorzsolódását csökkenteni, hogy 38 hetesre növelte volna a tanévet a nyári szünet kárára. Arról, hogy ez milyen hatással van a gyerekekre, megoszlanak a vélemények.

– Az éves tananyag olyan szinten tömény, hogy jó megoldásnak tűnhetne jobban széthúzni a tanulmányi időszakot, mégsem gondolom ezt igazán szerencsésnek. Egyrészt szükség van egy nagyobb tanulásmentes időszakra a diákok életében, amit bármi mással tölthetnek, mint a történelem, irodalom vagy matematika. Másrészt a nyár maga egy olyan időszak, ami elviselhetetlenné teszi a tanteremben a koncentrációt. A legtöbb intézmény nem légkondicionált, a nagy hőségben pedig jelentősen csökken a gyerekek figyelmi teljesítménye – mondja Bánóczi Beáta gyermekpszichológus.

Nem csak a pihenés a lényeg

Arra is felhívja a figyelmet, hogy a nevelési tanácsadóban a tanulási nehézség gyanújával beküldött gyermekekkel IQ- és figyelemtesztet készítenek, ami másfél-két órát vesz igénybe, de a vizsgálat közepe felé már gyakran kell szóban biztatni a gyerekeket. A teljesítményszorongók gyakran pont ekkortájt kezdenek belejönni és jobb eredményeket produkálni, de a figyelmi nehézségekkel küzdő, motiválatlan fiatalok egyre rosszabb pontokat szereznek a későbbi feladatokon. A pszichológus szerint az óvodásoknál előfordul, hogy több szünetet is tartanak, nehogy a fáradtság miatt jöjjön ki rosszabb eredmény.

Az egyik fontos szerepe a nyári szünetnek a feltöltődésen kívül az élményszerzés. A középiskola végéig a tanulók mégiscsak gyerekek, akiknek táborokra, nyaralásra, világlátásra, közösségben kötetlenül eltöltött időre van szükségük, erre pedig tanév közben nem igazán adódik lehetőség.

– Általános iskola végéig a gyermeklét rendkívül fontos része, hogy van egy hosszú időszak, amikor nincs suli, és csak a felhőtlen játéknak és szórakozásnak lehet élni, középiskolában és egyetemen pedig ez remek alkalom a nyári munkavállalásra is. A fiatalok összespórolhatnak valamennyi pénzt drágább eszközökre (telefon, laptop) vagy utazásokra, emellett pedig a munka világával és a felnőttléttel is egyre közelebbi kapcsolatba kerülnek, így nem olyan hirtelen a váltás a tanulmányok elvégeztével – véli Bánóczi Beáta.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában