Burnout

2019.08.18. 07:00

Kiégés: a tagadás nem segít, tegyen valamit, mielőtt még túl késő lenne!

Észrevehető (lenne), ha segítségre szorul a munkavállaló, és ha váltásra van szüksége.

Borzasztó érzés megrekedni a munkában | Illusztrációk: Dreamstime

Bármilyen szokatlanul hangzik, nem az alacsony fizetés az, ami miatt egy munka­vállaló váltani akar. A kiégés (burnout) okai között legtöbbször ez csak a harmadik helyen áll. Sok éve vezetőként dolgozó, nagy tapasztalatokkal rendelkező szakember segít eligazodni a témában.

– A jó munkahelyi struktúrában a vezető feladata és kötelessége specifikusan mérni a kiégést. A vezető kiválasztása, képzése és továbbképzése nagyban befolyásolja, hogy ez mennyire hatékony a cégen belül. A jó vezető képes arra, hogy észlelje a jeleit a kiégésnek, valamint megítélje annak stádiumait, súlyosságát – kezdte gondolatait Balogh Annamária mentálhigiénés szakember, értékesítési vezető, aki sok évig dolgozott személyügyi vezetőként is.

Borzasztó érzés megrekedni a munkában | Illusztrációk: Dreamstime

Az együtt dolgozó kollégák is észrevehetik, ha valami nincs rendben az illetővel, ez viszont empátiaalapú. Ha van erre képzett mentálhigiénés szakember, annak a feladata a jelek felismerése. Érzékelheti, hogy valami nincs rendben a munkatárssal, ha eltérően viselkedik, mint korábban.

– Ennek verbális és nonverbális jelei is vannak – állítja Balogh Annamária. – Az egyén panaszkodik, vagy éppen nem panaszkodik, hanem túlságosan is csendben van. A szokások megváltozása is jel. Az ember korábban aktív volt, esetleg a munkaidőn kívüli munkát is szívesen elvállalta, most azonban már nem forszírozza. Az is előfordulhat, hogy korábban, már a munkaidő lejárta előtt lelép.

– Tisztán látszik – folytatja a szakember –, hogy a munka öröme elvész. Ez az, amit alapvetően nem a fizetés ad. De hogy mi adhatja, az személyiségfüggő.

Elsősorban a munka szeretete, eredményessége, a kiteljesedés. Ez már a kezdetekkor eldőlhet, ha jó a pályaorientáció. Ha olyan munkaterületen, környezetben dolgozik, ahol jól érzi magát, akkor elégedett.

Általában fiatalkorban jellemző, hogy a szakképzettség megszerzését követően vagy diploma után még nincs határozott elképzelés, a tökéletes munkahely kiválasztására alkalmas készség. Főleg vidéken, ahol kevés a munkalehetőség, viszonylag hamar jelentkezhet a kiégés. A kor előrehaladtával a jól kiválasztott tevékenység, munkaköri légkör, fizikai elhelyezkedés helyes megválasztása lehet a megoldás.

Fontos a munka eredményének visszajelzése, a közvetlen vezető elismerése. A szervezeti kultúra meghatározza, hogy ez heti, havi rendszerességgel vagy egyéb módon történik. Kisebb vállalatoknál előfordul azonban, hogy egyáltalán nincs erre kapacitás. Az okok sorában csak a harmadik helyen áll az anyagi javadalmazás. Ha az első kettő sérül, akkor kerül terítékre.

– Csúcsvezetőkre jellemző, hogy olyan szintű nyomás alatt dolgoznak, hogy az idegrendszer tiltakozik ellene, ezért következik be a váltás. Hiába jó a fizetés és a munkakörnyezet, nem jön el a megújulás, azt csak egy másik munkahelyen kapja meg. Viszont az ellenkezője is igaz. Sokan alacsony bérért is hajlandóak dolgozni, ha pozitív visszajelzéseket kapnak. Jellemzően nagy számban dolgoznak ilyenek hosszú évek óta, például az egészségügyben, a szociális szférában. Erőt ad számukra, hogy segíthetnek másokon. Ezeken a helyeken a kiégés elleni védelem a szervezeti kultúra fontos részét képezi.

– A multinacionális vállalatoknál nagyon eltérően kezelik a munkahelyi mentálhigiénét. A burn­out mérése szakmai előírás lenne – emelte ki Balogh Annamária.

Ha az emberi szervezet berendezkedik a tűrésre, és nem lépi meg a változtatást, akkor előbb-utóbb betegség jön. Állandó fejfájás, gyomorfájás, torokgyulladás, gerincbetegségek. Orvosi segítségre szorul tartósan, néha visszafordíthatatlanul. De nem ritka, hogy az alkoholhoz vagy drogokhoz nyúlnak, főleg a fiatalok, akik nagy nyomás alatt dolgoznak.

A kiégés elkerülésére a kötetlen munkarend, otthonról végezhető munka, pluszkondíció lehet megoldás a jó fizetés mellett, és tréningek, képzések szervezése a kollégáknak. Balogh Annamária mint munkahelyi vezető maga is megéli azt, hogy a kollégákkal milyen tennivalóik vannak, amelyeket időről időre be kell iktatni azért, hogy meg tudják őket őrizni.

Amikor nem szerez örömet semmi

Amikor az ember szeretne kikerülni a bajból, a legjobb, ha az ösztöneire hallgat. Amennyiben felismertük azt, hogy szükség van segítségre, de nem tudjuk, hogyan induljunk el, életvezetési tanácsadóhoz is fordulhatunk.

Nem éri meg hagyni, hogy rámenjen a boldog párkapcsolat

Gallai Judit 23 éve pedagógus és lassan tíz éve coach, ez idő alatt már számtalan esetben keresték föl különböző párkapcsolati problémával, amelyről aztán kiderült, hogy nem is ez volt a fő ok, inkább csak okozat.

– Abszolút korunk betegsége a kiégés – vágott a közepébe Gallai Judit. – Közvetlen környezetemben is van rá példa, akár a barátaim körében. A média, az interneten tömegesen ránk zúduló információk rá is erősítenek a burnoutra. Azt kapjuk, hogy minél szebbnek, jobbnak kell lenni. Akinek a belső világa nem stabil, nincs megfelelő önbizalma, nem tudatos, azt bedarálja, mert azt hiszi, hogy a külső világnak kell megfelelnie – állítja a coach.

Ez többnyire anyagiakban nyilvánul meg, nagyobb ház, drágább autó, egzotikus nyaralás, márkás ruhák – ezeknek az elérése őrült hajszába kergeti az embereket. A fiatalokat is sújtja, nem csak a negyveneseket.

Nincs megállás, nem tölti fel őket semmi, nem szerez örömet semmi. Sokszor nem szeretik a munkájukat, nem kielégítő a párkapcsolatuk, és ez a szexuális életre is kihatással van. Gyakori a párcsere. Nem azon dolgoznak a párok, hogy együtt maradjanak. Kötődni sem akarnak, hiszen kiégtek. Sem érzelmileg, sem intellektuálisan nincs egy biztos társ. A munkában ugyanez jellemző. Nincs motiváció, csak a pénz, nem a sikerélmény.

Arra a kérdésre, hogy egyébként mennyire tudatosak az emberek, tudják-e, hogy kiégtek, Gallai Judit elég határozott nemmel válaszolt. Kifejezetten nem ezzel fordulnak hozzá, de végül majdnem minden esetben kiderül, hogy ez a kiváltó ok. Az egyén azt érzi, hogy elvesztette a kapcsolatot a külvilággal, 99 százalékban párkapcsolati problémával keresik föl, de ez csak egy kivetülés. Nem is a párkapcsolattal van gond.

Példaképpen megemlített két esetet. Harmincas fiatalember testsúlyproblémával, két sikertelen párkapcsolat után, aki nem szereti a munkáját. Előtte áll az élet, mégis megrekedt. A másik férfi kicsit több mint 40 éves, túl egy váláson, gyerekei is vannak, de semmi nem szerez örömet számára, mert egyedül van. Ilyenkor fel kell tenni a kérdést, hogy mi a fontos. Hiszen ezek az emberek cél nélkül bolyonganak. – Ugyanis nem mindegy, hogy egyedül vagyok vagy magányos vagyok – emelte ki az életvezetési tanácsadó.

Minden ilyen helyzet stressz­hez vezet, a tartós stressz állapota pedig kiégéshez. A coach munkája az előretekintésben való segítségnyújtás. Azt kell megnézni, hogy most hol tartunk, honnan indulunk, és hová szeretnénk eljutni. Másfél órásak az „ülések”, és általában háromhetente találkoznak egymással.

A coaching a kérdezés technikája, a kérdések által visszajelzés a másik fél számára. Amit a legfontosabb kiemelni, hogy egyszerre egy dolgot kell csinálni! Tehát vagy munkát váltok, vagy a párkapcsolatomat hozom rendbe vagy saját magamat, vagy elköltözöm!

– Mindent egyszerre nem lehet, akkor elvesztem a gyökereimet. Nincs mire építeni, és az a legrosszabb. Egyébként pedig hallgassunk az ösztöneinkre, sokszor ugyanis jó irányba haladnánk magunktól is, csak a társadalom billent ki minket – osztotta meg véleményét Gallai Judit.

Ha van kilátás, a lélek is gyorsan tud reagálni

A kiégés témakörében lapunk már megszólaltatta Tóth Dániel pszichológust, a Pszichológus Pasit. Ismét őt idézzük, hogy jobban megérthessük a burnout-szindrómát.

Hasznos tanácsok

Néhány egyszerűen megjegyezhető jó tanács a Pszichológus Pasitól; így elkerülhető a burnout:

Kapcsolj ki! (Hobbi, relaxálás.)

Kapcsold ki! (Nincs telefon, nincs e-mail.)

Légy tudatos! (Célok.)

Változtass! (Készségfejlesztéssel.)

Kérj segítséget! (Cégen belül, szakembertől.)

– Ha az ember úgy érzi, megrekedt a tehetetlenségben, vagy a tartós kimerültségből már nem tudja kipihenni magát, mindenképpen változtatni kell! Előtte azonban kérdéseket kell feltennie magának – állítja a szakember. – Miért kezdett ott dolgozni, ahol jelenleg van? Akkor mi volt a célja, mi motiválta? Az akkori és a mostani elképzelése megegyezik-e? Ha már nem találja a válaszokat, vagy ezek negatív irányt mutatnak, akkor nagy valószínűséggel megrekedt. Ebben az esetben a munkahelyen belül pozíciót kell váltani, vagy egy teljesen új környezetre van szükség. Új célokat lehet kitűzni! Újrakezdeni, frissíteni bizonyos kompetenciákat! Például nyelvet tanulni vagy más készséget elsajátítani. Ki kell lépni a „mókuskerékből”! Ha van kilátás, előrelépés, rögtön elindul a folyamat, és a psziché gyorsan reagál ezekre a pozitív változásokra. Arra pedig a test is válaszol, így egy korai stádiumú kiégésből még egészen könnyen vissza lehet fordítani az egyént.

Igen fontos segítség a pihenés

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában