Népi ízek találkozója

2019.09.21. 17:05

Tirpák Fesztivál a belvárosban

Hetedik alkalommal merülhettünk el a szabolcsi gasztronómiában.

Fotó: Sipeki Péter

Szombaton már a kora reggeli órákban elkezdődött a sütés-főzés Nyíregyházán, hogy a Tirpák Fesztiválon senki ne maradjon kóstoló nélkül.

 

– Ez a fesztivál a gasztronómiáról, a régi tradicionális ételeinkről, a hagyományaink ápolásáról szól – mondta el megnyitón dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. – A csapatok olyan fogásokat kínálnak, melyeket csak itt lehet megkóstolni, hiszen az éttermekben sem mindig kaphatóak. Nagy örömmel tölt el, hogy nyolc testvérvárosunk delegációja is eljött a rendezvényünkre.

Tóthné Medved Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség régióelnöke kiemelte: a testvértelepülések és a profik mellett a szakközépiskolák is bemutatkoznak a rendezvényen, ezzel pedig továbbörökíthetőek a hagyományok. Hozzátette: a fesztivál két napja alatt összesen húszezer adag étel elkészítésére vállalkoztak a főzőcsapatok.

– A minőség nem örökletes, csak akkor lehetsz a legjobb, ha legjobbakkal veszed fel a versenyt – idézte Gundel Károly szavait köszöntőjében Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, majd méltatta a fesztivál fejlődését és színvonalát.

A Nyírségi Ízkirályok Egyesülete széles választékban főzött: csak a sztrapacskából és a lapcsánkából három-három különböző ízűt kínáltak, igazi különlegességként kovászolt káposztából, birkahússal, kölessel, tejfölös-kapros lében főzött töltött káposztát is adagokba mértek.

– A lapcsánka és a sztrapacska igazi tirpák tirpák ételek – mutatta be a tradicionális fogásokat Szoboszlai Gyula mesterszakács. – A jó sztrapacskát szívvel-lélekkel kell főzni, és minél több krumpli van benne, annál finomabb. A lapcsánkánál hosszúra, szálasra reszeljük a burgonyát, így kevés liszt kell hozzá. A sütésnél a szénhidrát-tartalma cukorrá alakul a hő hatására, így lesz ropogós.

Megtudtuk, akik kóstolójegyeket vettek, de maradt náluk, ne dobják el, holnap folytatódik a fesztivál, ahol a helyi csapatok ételei „csapnak össze”.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában