Sarkvidéki zimankóra vágyik

2019.11.18. 11:40

A sarkkörre készül a szabolcsi lány

Kinga: „Sosem gondoltam volna, hogy egy kutya ennyi mindent tud adni az embernek.”

Kinga és Jarvis

A szabolcsi megyeszékhelyen fölcseperedett lány, a jó ideje már Budapesten élő Mata-Iszály Kinga sarkvidéki zimankóra vágyik. Persze nem szimplán a farkas­ordító hideg vonzza, hanem a sarkkörön egy Nyíregyháza–Székesfehérvár távolságnyi emberpróbáló kutyaszánozás. Az a világszerte méltán híres megmérettetés, aminek a sikeres teljesítése után – Kinga meggyőződése szerint – már nem ugyanaz az ember lesz, aki addig volt.

Kinga és Jarvis

Kutyás gyerekkor

– Mindig is kutyás voltam – vall a négylábú társakhoz fűződő kapcsolatáról a fővárosban összehasonlító irodalomból és kultúratudományból, gazdálkodási és menedzsment ismeretekből diplomát szerzett, jelenleg marketingkommunikációt hallgató fiatalasszony.

– Kutyák mellett nőttem fel, nekem az teljesen normális volt, hogy a család kedvencével aludtam, együtt néztük a tv-t, és néha együtt ettük a ropit.

– Az első igazán saját négylábúmat 2016-ban fogadtam be. Innentől kezdve csak fokozódott bennem a kutyák iránti szeretet. Jarvis sok mindenre megtanított, türelemre, kitartásra, arra, hogy meg tudjam élni a pillanatot. Mellette tapasztaltam meg azt, hogy milyen egy kutyával együttműködni. Egy kutyakiképző ismerősöm mondogatja gyakran, hogy: „Sose azt a kutyát kapjuk, akit szeretnénk, hanem akire éppen szükségünk van.”

– Kamaszként nem szerettem sportolni, a futást például kimondottan utáltam. Ám egy aktív munkakutya mellett fel kellett ismerjem, hogy neki nem elég az, ha napi 2-3 órát sétálok vele. Így aztán 2017 januárjában elindultunk az első közös kis futásunkra, s azóta is szakadatlanul pakoljuk lábainkba a kilométereket.

– A futásnak köszönhetően tapasztalhattam meg, hogy milyen az, amikor kutya és gazdája egymásra vannak utalva. Arról nem is beszélve, hogy amikor kimegyünk a Duna-partra vagy bármilyen terepre, végre teljesen kikapcsolhatok. Csak a kutyám és én vagyok, s ha pár órára is, de kiszakadhatok a megszokott hétköznapi életemből, és csodás élményeket gyűjthetek Jarvissal. Sose gondoltam volna, hogy egy kutya ennyi mindent tud adni az embernek.

Sarkvidéki kalandtúra

– A közös edzések, versenyek élménye ösztönzött arra, hogy ezt a fajta együttműködést egy másik területen is átélhessem. Ez az egyik motivációm, hogy jelentkeztem a Fjällräven Polarra. Ez egy szánhúzós túra az északi sarkkörön. A résztvevők 5 nap alatt tesznek meg 300 kilométert kutyaszánon –20, olykor –30 fokban. Ebben az 5 napban a kutyák és emberek egymásért vannak. – A célom az, hogy részt vehessek ezen a nem mindennapi kalandon, amihez rengeteg szavazatot kell összegyűjtenem, ugyanis régiónként egy ember juthat be szavazatok útján, de van egy másik célom is a remélhetőleg kijutással végződő szavazatgyűjtéssel. Ez pedig az, hogy a szívemhez nagyon közel álló két civil közösséget, a Border Collie Fajtamentő Egyesületet és a Mudi Fajtamentő Egyesületet támogassam.

– Biztos vagyok benne, ha kijutok a Fjällräven Polarra, és részt veszek az embert próbáló versenyen, utána máshogy nézem majd a világot, minden bizonnyal kapok általa egy olyan új szemléletmódot, amilyet anno 2016-ban Jarvis érkezése is adott – ér végére vallomásának Kinga, befejezésül hozzáfűzve: ehhez kérem a jó szándékú emberek segítségét. Szavazni 2019. december 12-éig a Fjällräven Polar hivatalos weboldalán, Mata-Iszály Kinga adatlapján lehet.

Két versenyző Európából

Minden régióból (a Fjällräven tíz régióra osztotta fel a világot), így Közép-Európából is két embert választanak ki: az egyiket a legtöbb netes szavazat alapján, a másikat a Fjällräven-zsűri döntése alapján. Mivel a közép-európai régió nyilván nem csak Magyarországot foglalja magában, ezért is fontos, hogy a „mi kutyánk kölyke” a lehető legtöbb szavazatot szerezze meg.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában