Nyíregyháza

2020.01.10. 20:00

Biciklis szoborként a nagyvilág körül

Az utcaművészek világa rengeteg szabadságot, élményt és örömöt ígér, de számos kihívást is.

HeartCycle Man Palma de Mallorca városában | Fotó: KM

Fotó: EsthereoLab

A nyíregyházi Páll Zsolt már régóta él külföldön: hosszú ideig Írországban dolgozott, majd Mallorcára tett át a székhelyét. Az élőszobrok három éve rabolták el a szívét, egy utazás alkalmával szeretett bele ebbe az utcai művészeti ágba.

– Egy véletlennek köszönhetem, hogy elkezdtem ezzel foglalkozni – mesélte Zsolt. – Szerettem volna egy utazással kipihenni a sok munka fáradalmait, és amikor találtam egy olcsó repülőjegyet Las Vegasba, azonnal lecsaptam rá. A nyaralás alatt jól éreztem magam, és azóta is tartom, hogy ha nem csábít el minket túlzottan a szerencsejáték világa, nem törvényszerű Ve­gasban vagyonokat költeni: a párommal minden reggel egy nagy halom kupont gyűjtöttünk be a szálloda halljában, mellyel ingyenes reggelit vagy akár koncertjegyeket is lehetett nyerni. A városban sétálva magával ragadott az egyik utcai művész produkciója, ő inspirált arra, hogy elkészítsem a saját jelmezem.

A „szívecskés ember”

Zsolt nem sokkal később megalkotta karakterét, Heart­Cycle Mant. Úgy érezte, hogy a mallorcai turistaparadicsomban egyre kevésbé becsülik meg szakmai tudását és tapasztalatát a vendéglátásban, és tudta, hogy valami egészen újba kell belefognia, amiben kifejezheti önmagát. Amikor elkészítette első jelmezét, szerettei közül néhányan azt gondolták, hogy a kezdeti lelkesedés később majd alábbhagy, de bebizonyította, hogy igenis komolyan gondolja az utcaművészi pályát.

HeartCycle Man Palma de Mallorca városában | Fotó: KM

HeartCycle Man kerékpárját és lobogó nyakkendőjét az utcán látott amerikai előadó ihlette, de Zsolt számos saját ötlettel egészítette ki a karaktert. Elmondása szerint sokan nem is értik, mit szeretne kifejezni a hatalmas órával és a sietségbe dermedt ruhával: álljunk meg, mert az élet elszalad mellettünk, és élvezzük ki a pillanatokat szeretteink körében.

Nem is bánja, hiszen úgy érzi, már azért is megéri jelmezt húznia, ha egy percre meg tudja állítani a rohanó turistákat, és mosolyt csalhat az arcukra. Karakterét nem csak Mallorcán mutatta meg a közönségnek, egyszer visszatért oda, ahol minden elkezdődött.

Amerikai kalandok

– Las Vegasban nagyon sok érdekes utcaművésszel találkoztam, akik olyan jelmezekkel nyerték meg maguknak a közönséget, melyekről nem is gondoltam, hogy ennyire bejön majd a járókelőknek – mesélte a tengerentúli utcaművészekről.

Volt egy srác, aki a Másnaposok című film egyik karakterének, Alannek öltözött: egy szál felnőttpelenkában, egy magára kötözött játékbabával járkált fel-alá, és annyira hitelesen alakította a szerepet, hogy hatalmas sikert aratott.

Páll Zsolt az Egyesült Államokban Kaliforniába is eljutott, ahol szintén megmutatta a közönségnek HeartCycle Mant – elmondása szerint ott még nyitottabbak voltak az emberek.

– Az amerikai közönség sokkal befogadóbb az utcaművészetre, mint az európai. Talán ez annak is köszönhető, hogy a borravalóadásnak is sokkal nagyobb kultúrája van náluk, a vendéglátásban dolgozók nagyon rá is vannak utalva a vendégek jóindulatára, így talán az emberekben az él, hogy ha látnak az utcán egy művészt, akkor szívesebben honorálják az előadását. Azonban nem csak pozitív tapasztalati voltak: Palma de Mallorcán sok minden nehezíti a munkáját.

– Egyre több olyan előadó jelenik meg az utcákon, akik nem visznek semmi kreativitást az előadásukba: megvesznek a boltban egy tucatgyártott pandamaci- vagy szuperhősjelmezt, és abban pózolnak a turistákkal – mesélte Zsolt, aki viszont hosszú munkaórákat tölt tervezéssel és kellékei elkészítésével.

– Ami még ennél is rosszabb, hogy sokan kifejezetten zaklatják a nyaralókat: a nyáron volt egy római gladiátornak öltözött férfi, aki ijesztgette a járókelőket, kierőszakolt egy közös fotót, majd pénzt követelt érte. Ez a magatartás nagyon sokat árt az utcaművészek megítélésének.

Zsolt reméli, hogy előbb vagy utóbb Mallorcán is kiszűrik az ötlettelen előadókat: sok európai országban már egy zsűri előtt kell bizonyítania az utcaművészeknek, mielőtt megkapják az engedélyüket a munkára. Addig is saját YouTube-csatornáján és Insta­gram-oldalán népszerűsíti HeartCycle Mant, tavasszal pedig hat különböző országban szeretne fellépni, köztük Magyarországon, és azon belül szülővárosában, Nyíregyházán is.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában