orvhalászat

2020.03.07. 07:00

Felveszik a harcot újra és újra a rapsicok ellen

A vízi rendészet munkatársainak is modern eszközöket kell használniuk, hogy bebizonyíthassák a törvénysértést.

Engedély nélkül fogták ki ezeket a halakat

Fotó: Rendőrség

Pár ezer évvel ezelőtt a társadalmi fejlődés megkövetelte azt, hogy törvények szabályozzák az emberek közötti kapcsolatokat, de már akkor is voltak olyanok, akik áthágták a szabályokat. Nincs ez másképpen napjainkban sem, sokak számára most is édesebb a tiltott gyümölcs, még akkor is, ha ez a „tiltott gyümölcs” éppenséggel pikkelyes élőlény, vagyis hal.

Felkészültek a menekülésre

Busi László rendőr ezredest, rendőrségi főtanácsost, a szolnoki székhelyű Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetőjét kérdeztük a horgászok szabálytalanságairól.

– Hadd kezdjem egy látszólag egymásnak ellentmondó megállapítással: sokkal jobb a horgászok jogkövető magatartása, mint a korábbi években volt, 2019-ben mégis emelkedett a horgászokkal szemben a rendőrségi intézkedések száma. Ennek oka, hogy jobb lett a felderítési hatékonyság, a horgászati rendre felügyelő rendőrök és halőrök jóval több szabálytalanságot észrevesznek, mint régebben.

– A felderítési hatékonyságban nagy szerepet játszik, hogy jó a kapcsolatunk az együttműködő szervezetekkel, a megyei hor­gász­szövetségekkel, valamint magukkal a – Tisza két oldalán dolgozó borsodi és szabolcsi – halőrökkel – magyarázta Busi László.

– Figyelembe vesszük egymás véleményét, segítjük egymást információkkal, eredményesek az ellenőrzések. Mind gyakrabban intézkednek közösen a rendőrök és a halőrök, hiszen egy-egy szabálytalanság, bűncselekmény bizonyításánál szükség van a rendőri jelenlétre is. A kollégáim nem akarnak mindenáron büntetőfeljelentést tenni.

– Ha három bot van bedobva az engedélyezett kettő helyett, akkor megkérik a horgászt, vegye ki a harmadik készséget, nem indítanak eljárást, a helyszínen rendezik az ügyet. Ilyen lehet az is, amikor a kifogott halat nem jegyezte be a horgász a fogási naplóba. Akkor azonban már feljelentést tesznek, ha engedély nélküli horgászt igazoltatnak. Az illegálisan horgászó emberek már eleve számítanak az ellenőrzésekre, éppen ezért kevésbé értékes felszerelést használnak, hogyha futniuk kell, akkor nem nagy kár éri őket a felszerelés otthagyása miatt.

A pergetés csak alibi

– Jellemző szabálytalanság még, hogy az egykori halászok most kisszerszámos halászként a megengedettnél több varsát használnak vagy nagyobb méretű emelőhálóval halásznak. Sokan nem veszik figyelembe a kíméleti területeket, s ott is horgásznak – folytatta a rendőrkapitány.

A szabálytalanságok felderítése érdekében folyamatosan egyeztetünk a megyei horgászszövetségekkel, a Nébih megyei szervezeteivel, a halászati hatóságokkal.

Mint az ezredes elmondta, finomodtak a rapsicok eszközei. Kimondottan gereblyéző horgász már alig akad. Aki mégis gereblyézik, pergető horgászatot végez, s közben olykor-olykor tesz gereblyéző mozdulatokat, azonban mindezt bizonyítani nagyon nehéz. Az így horgászó embereket csak hosszabb megfigyelés után lehet lebuktatni, illetve az lenne biztos bizonyítási módszer, ha videóra lehetne venni tettüket.

– Egy szakértő az ólom, a rapalla, a gumihal mérete, valamint az évszak és a víz hőmérséklete alapján meg tudja állapítani, hogy valaki rendesen pergető horgászatot folytat, vagy ez csak alibi, s valójában gereblyézik – folytatta Busi László.

– Hármas horgot ma már ritkán találunk a gereblyézőknél. Tudják, hogy a hideg vízben kevesebbet mozognak a halak, ezért elég egy kisebb horog is, mert a mozgásában le­lassult hal nem fog ellenállni.

A dörzsölt és kifinomult módszerekhez alkalmazkodnunk kell, másképpen kell bizonyítanunk a szabálytalanságot.

Mostanában a halsütödékben, az éttermekben ismét ott vannak az illegálisan értékesített halak. A rapsicok elektromos hálóval fogják meg a zsákmányt, s ezt is nehéz bizonyítani. Vannak kisebb méretű és kevésbé értékes elektromos halászgépek, s ha a tettesek észreveszik a közeledő ellenőrt vagy rendőrt, inkább eldobják a készüléket, s vesznek majd újat. A horgászok névtelenül is tehetnek bejelentést, ha szabálytalanságokat látnak

Lépéstartás a fejlődéssel

– Természetesen lépést kell tartanunk a rapsicokkal, a technikai fejlődést nekünk is követnünk kell. A lényeg, hogy a büntetőeljárás során törvényesen használt eszközökkel bizonyíthassuk a törvénysértést – mondta befejezésül Busi László ezredes, aki azt is elárulta érdeklődésünkre, hogy szereti a természetet, szereti a horgászatot, csak egyre kevesebb ideje van erre a hobbira.

Szolnoki származásúként jól ismeri a város körüli vizeket, míg az igazi kedvence a Tisza-tó, ahol pontyra és ragadozóra is szokott horgászni. Ha azonban a gyermekeivel és a keresztgyermekeivel megy a vízpartra, akkor a keszegek kapják a főszerepet, hiszen a fiatalok azt szeretik, hogy folyamatosan legyen kapás, s az élménydús horgászat során szinte észrevétlenül a természetet is megszeretik.

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában