családok szakácskönyve

2020.04.25. 08:58

Jobbnál jobb receptek érkeznek

Eddig már hatvanan küldtek be receptet felhívásunkra.

20200415 Békéscsaba Prohászka Béla mesterszakács válogatja a következő szakácskönyv recepteket. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A Mediaworks megyei napilapjainak idei, színes albuma a Családok szakácskönyve olvasóink legjobb receptjeiből címet kapta – továbbra is várjuk az önök és családjuk kedvenc ételeinek receptjét. A kiadvány előétel, leves, főétel, desszert tematikára épül, és már gyermekek is jelentkeztek első főztjükkel, amihez rövid történetet csatoltak.

Szakértő zsűri

A könyvbe kerülő több mint 150 receptet szakértő zsűri választja ki Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke vezetésével, a receptbeküldők között robotgépet, elektromos kuktát és aszalógépet sorsolunk ki. Prohászka Béla a könyv lektoraként kiemelte, legutóbb Rubold Ödön színművész barátja halászléreceptje érkezett be hozzá.

Régről ismerik egymást Gyuláról, ugyanis a színész számos darabban játszott a várszínházban. Hozzá hasonlóan a magyar színjátszás több legendás alakja is a Park Hotelben lakott Bessenyei Ferenctől Lukács Sándorig, Prohászka Béla pedig ott sajátította el a szakma fogásait, köszönhetően Parászka Tivadar igazgatónak és Brindás János konyhafőnöknek.

A legtöbb receptet beküldők között van az orosházi Mészáros Tünde és férje – mindketten saját specialitásokkal jelentkeztek.

– A halételeket, pörkölteket, sülteket nagyrészt én készítem. A málnakrémleves citromos-vaníliás túrógaluskával, pisztáciával és a málnás piskóta ugyanakkor Tünde keze munkáját dicséri – emelte ki a férj. Hozzátette, bármilyen ételt készítenek, Tünde lefotózza ezeket.

Remek ötletek

Az egyik legfiatalabb beküldő eddig a 28 éves, Káldon élő Kiss Zsolt. Szakács szeretett volna lenni, de ez megmaradt hobbinak. Receptjei közül a csokoládéhurka és a gyrosfánk is felkeltette érdeklődésünket. Dr. Zsótér Brigitta a Szegedi Tudományegyetem docense, a mérnökkaron tanít.

Nagyon jó kezdeményezésnek tartja szakácskönyvünket többek között azért is, mert a helyi alapanyagokra épít, és a családokat tartja szem előtt.

– Maradandót alkothatunk szerzőtársaimmal együtt, ez a könyv ott lesz a polcon, bármikor levehető, és az unoka is láthatja majd egyszer a nagymama receptjét – hangsúlyozta Brigitta. – Most itthon vagyunk, és igyekszünk kreatívan, értéket teremtve eltölteni az időt. A sütés-főzésnél pedig kevés kreatívabb tevékenység létezik. A zöldséges fasírtot küldtem be Zsótér-módra, de már új ötleteim is vannak.

Kosztelnik Lászlóné Nagykanizsáról eddig tizenöt recepttel jelentkezett. Elmondta, pár éve özvegy lett, de a gyermekek továbbra is bearanyozzák az életét, és mindig készít nekik valami finomságot. A kiskertek javait szívesen használja a karfioltól és a cukkinitól a rozmaringig ételeinél.

NYL


Küldjék be kedvenceiket!

Sokan küldenek be mindenmentes ételekről recepteket – a kifejezés azt jelenti, hogy az alapanyag a legtöbb gondot okozó allergéntől mentes. (Leggyakrabban a glutén, a laktóz, a tojás és a szója okoz problémát). Ezen receptek mellett továbbra is várjuk a család többi kedvencét is az alapanyagokkal, az elkészítés leírásával, valamint egy portréfotót a beküldőről. E-mail: [email protected], postai cím: Békés Megyei Hírlap, 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3. A beküldési határidő június 20.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában