kisállat

2020.07.13. 14:58

A rágcsálóinkra is figyeljünk a melegben!

A legkisebb kedvenceink is nagyon érzékenyek a nyári időjárásra, de könnyen segíthetünk rajtuk.

Fontos, hogy a ketrec mindig az árnyékban legyen

Fotó: ILLUSZTRÁCIÓ: PIXABAY

Nem csak a kutyák szenvedhetnek a nagy melegtől: a sokkal kisebb házi kedvenceknek is szenteljünk külön figyelmet ebben az időszakban. Ha egy dísznyúl, egy hörcsög, egy tengerimalac vagy esetleg egy csincsilla vár minket odahaza, néhány egyszerű praktikával gondoskodhatunk arról, hogy ilyenkor is jól érezzék magukat.

Nem kell kánikula

– A kisállatoknak is megvan a komforthőmérsékletük, így a gazdinak mindenképpen figyelnie kell arra, hogy a ketrecük vagy terráriumuk soha ne legyen a tűző napon – mondta el lapunknak dr. Piscoran Noémi állatorvos.

Ugyanúgy kaphatnak hősokkot, mint a kutyák, és mivel picikék, sokkal súlyosabb tüneteket produkálhatnak, sőt: esetükben a túlmelegedés akár halállal is végződhet.

A szakember hozzátette: a rendelőben többször találkozott már hipertermiás nyuszikkal, ráadásul ezeknek a kis állatoknak nem is kell 40 fokos hőség ahhoz, hogy megtörténjen a baj. Érzékenységtől függően akár már a 30–35 fokos melegben is jelentkezhetnek a tünetek.

A vizes törölköző is segíthet

– Nagyon fontos, hogy apróbb kedvenceinket árnyékban helyezzük el, emellett ugyanúgy gondoskodjunk számukra állandó friss vízről, mint mondjuk az ebeknél. Ezek az állatok a táplálékukkal is több folyadékhoz jutnak, így ezzel a néhány óvintézkedéssel már meg is előzhetjük a hősokkot – hangsúlyozta a szakember.

– Ismerek olyan gazdikat, akik a nyulakat és a tengerimalacokat időnként megfürdetik a nagy melegben, a pici hörcsögöknél ez nem jellemző.

Ha a lakásunkban nem tudjuk megoldani, hogy kis kedvencünk egész nap hűvösben legyen, akkor érdemes hűtőpárnákat, esetleg egy pici hideg vizes törölközőt elhelyezni a ketrecben, amivel az állat hűteni tudja magát.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában