Tiszalök

2020.07.05. 11:30

Kiskertjében hetvenkedik a szenvedélyes kertész

Tizenöt éve szépíti, gondozza tiszalöki portáját Zrinszki István.

Zrinszki István tizennyolc tő csemegeszőlőt nevel tiszalöki kertjében

Fotó: Pusztai Sándor

A kertben szinte minden megterem: ezer színben pompáznak a virágok, a gyümölcsfák hűs árnyékot adnak a nyári délutánokon, s a vasárnapi húslevesbevalóért sem kell a helyi piacra elsétálni.

Ő ásózta a kertet

– Soha sem állt távol tőlem a kerti munka. Gyerekkoromban a szüleim minden évben felszántották az udvart, ahol pedig a ló vontatta eke nem tudott barázdát húzni, ott nekem kellett felásózni a földet. Később, miután megházasodtam, anyósom és apósom révén kerültem még szorosabb kapcsolatba a kertészkedéssel. Mikor náluk vendégeskedtem, mindig igyekeztem nekik segíteni a kerti munkában, szégyelltem is volna, ha nem így teszek.

A gyümölcsfák metszésének fortélyait apósomtól tanultam, ő mutatta meg ennek a kerti mesterségnek a csínját-bínját

– emlékezett vissza Zrinszki István, aki a napokban ünnepelte hetvenedik születésnapját, de mint azt tréfásan megjegyezte, a születési anyakönyvi kivonatában valamit biztosan elírtak, mert ő hatvannál semmiképp sem érzi magát idősebbnek.

Sok mindenre büszke vagyok, de leginkább talán a szőlőimre.

– Tizennyolc tő csemegeszőlőt nevelgetek, nemrég friss hajtásokat is ültettem. Akad most munka bőven, a sok eső alaposan „megnyomta” a fürtöket, egész délelőtt kacsoltam őket. Korábban abból, amit nem evett meg a család, bort készítettem, manapság már pálinkát főzök belőle – osztotta meg velünk a „szőlő nem vész el, csak átalakul” alapelvet a tiszalöki kertbarát.

Zrinszki Istvánról nem árt tudni, hogy az elmúlt évtizedekben nemcsak a kerti munkából, hanem a helyi közéletből is vastagon kivette a részét: húsz éven keresztül dolgozott a tiszalöki önkormányzati hivatalban, előbb képviselőként és bizottsági tagként, majd alpolgármesterként igyekezett tenni szeretett településéért. Ezek mellett a sporttal, azon belül is a kézilabdával is szoros kapcsolatot ápolt, közel negyven esztendőn át volt aktív kézilabda-játékvezető, több női és férfi NB I.-es mérkőzésen is közreműködött, ma pedig már versenybíróként erősíti a megyei és a hazai kézilabda-társadalmat.

A barack elfagyott

– Ahány kertésszel, gazdával találkoztam az elmúlt években, mind másképpen mesélte el, hogyan is kell metszeni. Én magam is kitapasztaltam, hogy a fáimnak mi a legjobb, melyik forma a leghatékonyabb – folytatta Zrinszki István, akinek van alma-, meggy-, szilva-, cseresznye-, őszibarack- és kajszibarackfája is, bár utóbbi kettő esetében nem valószínű, hogy jó termést hoznak, hiszen rengeteg virág elfagyott a tavasz során.

– Meggyet már tettem el befőttnek, illetve fagyasztottam le, magvalva remek lesz a süteménybe, de a lányomnak is adtam belőle – tette hozzá, majd szóba került a permetezés is. Eszerint a gyümölcsfáinál a réz és a topáz vált be, rovarölő szer pedig csak minimális mennyiségben érte a fákat. S hogy a zöldségeskertjéről is essen néhány szó, megtudtuk, hogy a két nagyobb ágyásba vetett sárgarépát, hagymát, zellert, hónapos retket, borsót és karalábét, utóbbit közel az öntözőfejhez, hogy elég víz érje.

– A kertészkedés eleinte csak egy hobbi volt, mára szenvedélyem lett – zárta a tiszalöki Zrinszki István.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában