nyári tervek

2020.07.22. 17:00

Nem csak a pihenésről szól a vakáció

Általános és középiskolás diákot, valamint egy egyetemistát faggattunk a nyári terveikről, élményeikről.

Kovács Kíra és Zelenák Zétény

Fotó: a szerző

A 9 éves Zelenák Zétény a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézményében tanul, ősszel kezdi a 4. osztályt. Kovács Kíra Borbányán él, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja. Harman Zsófia a Kaposvári Egyetemen kezdte meg a tanulmányait, az intézményintegráció miatt viszont már a Szent István Egyetemen fog diplomázni – árulta el a nyíregyházi nyaralása alatt.

Hogy mi a közös ezekben a fiatal diákokban, akiket nyári élményeikről és terveikről faggattunk? Mint kiderült, mindhárman igyekeznek élvezni a vakációt, ugyanakkor komolyan veszik a kötelességeiket, vállalásaikat is, legyen szó tanulásról vagy éppen házi-, diák-, illetve szakdolgozati munkáról.

Nyeregben érezte magát

– Nekem „bejött” az otthon tanulás, hozzá tudnék szokni... Sokkal több időt tölthettem anyával, aki persze folyton nyaggatott, hogy a tanulásra koncentráljak, de így is jó volt: nem kellett olyan korán kelnem, iskolatáskát cipelnem, a házi feladatokkal is jobban boldogultam, hiszen volt „súgógépem” – tekintett vissza a kényszer szülte digitális oktatás időszakára Zéti, majd örömmel újságolta: két táborozáson is részt vett az elmúlt hetekben, ahol nem mindennapi élményekkel és új barátokkal gazdagodott.

– Egy hetet lovastáborban töltöttem. Szeretem a természetet, az állatokat, különösen a kutyákat, lovakat. Már jóval magabiztosabban ülök a nyeregben, mint tavaly, és sokkal többet tudok a lovakról. Lionel lopta be magát legjobban a szívembe, szinte egymás tekintetéből olvastunk, és mindig vigyázott rám. A következő héten Playmobil táborba mentem a szomszéd srácokkal. Itt például egzotikus állatokkal és a mentőkutyák életével ismerkedtünk meg, nem látó felnőttek meséltek nekünk a mindennapjaikról, az utolsó napon pedig vidám vízipisztolycsatával búcsúztunk egymástól.

– A nagyiéknál is szeretnék eltölteni egy kis időt, nagyon szeretem őket, ők is engem. A focit nem kedvelem, viszont szívesen rollerezem, biciklizem, trambulinozom, és az élményfürdős csúszdától, medencétől sem ijedek meg, hiszen tudok úszni. Otthon segítek anyának a házimunkában; szívesen teszem, hiszen ő is megtesz értem mindent. Augusztusban „rókavadászatra megyünk”: együtt fogjuk elolvasni Vuk történetét.

Első a munka, aztán a buli

– Édesanyám úgy nevelt engem és a testvéreimet, hogy értékeljük, amink van, és mindenért meg kell dolgozni az életben – kezdte a 16 éves Kovács Kíra, aki boldogan vállalt diákmunkát az idén nyáron. Mint mondta, az így megkeresett forintoknak helye van: két sátras-bulis kirándulást is tervezget ugyanis a barátaival, illetve a Szabolcs Néptáncegyüttessel, amelynek ő is tagja, a rá eső kiadásokat pedig szeretné saját zsebből fizetni.

– Dolgosan, ugyanakkor vidáman, jó társaságban telnek a napjaim. Jó érzés, hogy hasznos munkát végezhetek, és ezt díjazzák. Most a viseletek rendezése a feladatom, mivel jól beszélek angolul és franciául, később talán a turizmus, idegenforgalom világában is kipróbálom magam. Augusztusban a sátoros, baráti kiruccanás mellett még egy családi nyaralás is összejöhet a Balcsin – mesélte Kíra.

Szakdolgozom, tehát kivagyok

Harman Zsófia

A harmadéves, csecsemő- és kisgyermeknevelő szakon tanuló Harman Zsófia úgy döntött, júliusban a nyíregyházi rokonainál tölt egy pihentető hetet. A 23 éves pécsi egyetemista ennél jóval hosszabb utakra is vállalkozott már térben és időben.

– Az Erasmus+ program jóvoltából egy-egy félévet Belgiumban, illetve Krakkóban töltöttem. Párhuzamosan teljesítettem a külföldi és a hazai egyetem követelményeit, a kötelező intézményi gyakorlatot sajnos keresztülhúzta a koronavírus-járvány.

– Ezt mihamarabb pótolnom kell, most gőzerővel írom a szakdolgozatom. Felüdítő volt a kis „gőzleeresztés” Nyíregyházán, a nagybátyám gondoskodott róla, hogy ne unatkozzunk: élménytúrán jártunk Sóstón, turultúrán vettünk részt Rakamazon, majd nyárköszöntő bálon vigadtam, táncoltam a hétvégén. Mesés volt, augusztusban ismét eljövök pár napra.

Palicz István

Borítókép: Kovács Kíra és Zelenák Zétény | Fotó: a szerző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában