rekkenő

2020.08.08. 13:12

Ne adjunk esélyt a kiszáradásnak!

Kiváló strandidőt, rekkenő hőséget prognosztizálnak az elkövetkezendő napokra a meteorológusok.

20190720 Székesfehérvár Hőség A Mátyás király szobor ivókútjából iszik egy járókelő gyerek. Fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap

Forrás: MW-archív

Fotó: Nagy Norbert

Irány a strand! – hirdeti internetes portálján a köpönyeg.hu. Minden okunk megvan rá, hogy így tegyünk, hiszen a pénteki hőség hétvégén is folytatódik. Ma is kiváló strandidőnk lesz 32 °C körüli hőmérséklettel, a szombati forró napsütés után vasárnap is ragyogóan napos, meleg nyári időre van kilátás. Bárhol és bármivel is töltjük a hétvégét, egészségünk védelme érdekében érdemes megfogadni néhány jó tanácsot.

Sör helyett vizet?

– A hőség az egészséges emberek szervezetét is megviseli, de a kisgyerekek, a 65 évnél idősebbek, a fogyatékkal élők, a magas vérnyomástól szenvedők és szívbetegek különösen veszélyeztetettek, rájuk kiemelten oda kell figyelni, hogy kánikula idején elegendő folyadékot fogyasszanak – figyelmeztet dr. Soós Zoltán nyíregyházi házi- és üzemorvos.

– Ahogy izzadunk, nem csupán folyadékot, hanem ásványi anyagokat is veszít a szervezetünk, ezeket feltétlenül pótolnunk kell. Kerüljük a magas koffein-, illetve cukortartalmú, valamint az alkoholos italokat, a hűs csapvíz, ásványvíz, a teák és gyümölcslevek ilyenkor a legideálisabb szomjoltók – magyarázta a szakember.

Kerüljük a tűző napot!

Dr. Soós Zoltán alapszabályként említette, hogy hőségben, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk napon, ha mégis elkerülhetetlen, viseljünk könnyű, szellős, világos színű ruházatot, kalapot, kendőt, vigyünk magunkkal vizet, és keressünk olyan árnyékos, hűvös helyet, ahol megpihenhetünk.

– Az autósok fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen ilyenkor romlik a koncentráció, lassulnak a reflexek. Ha tehetik, legalább kétóránként tartsanak pihenőt. A szív- és érrendszeri betegek szervezetét megviselheti a hőség, a hosszú utazás, a szokatlan éghajlat, a párás levegő, a megváltozott életritmus, mindenképpen tartsák maguknál a fontosabb orvosi papírjaikat és gyógyszereiket. Mindenki tartózkodjon a tűző naptól, figyeljen a táplálkozására, a rendszeres folyadékbevitelre, ne adjunk esélyt a kiszáradásnak! – összegzett a nyíregyházi házi- és üzemorvos.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában