Táplál, és védelmet is nyújt

2020.08.02. 09:53

Nincs jobb az anyatejnél

Augusztus elseje az anyatejes táplálás világnapja.

Nyugodt körülmények, csendes etetés

Forrás: illusztráció / shutterstock

Egy 36 hétig tartó hosszú út lezárása, fájdalommal teli fáradságos élmény a születés, amelynek végén az első érintés, az anya és gyermeke közötti legelső – olykor még magzatmázas – óra aranyat ér. Aranyórának hívják a tapasztalás első óráját, ami megnyugvást, biztonságot nyújt a babának. Ezekben a percekben eldől az is, hogy a szülés közben felszabaduló anyai hormonok képesek lesznek-e biztosítani a kicsi számára a minden szempontból legideálisabb táplálékot: az anyatejet.

Táplál, és védelmet is nyújt

– A legtökéletesebb, a legkönnyebben emészthető táplálék az anyatej. Összetétele a csecsemő igényeihez igazodik. Immunanyagban bővelkedik, az első hat hónapban kizárólag anyatejes táplálás ajánlott, majd a megfelelő hozzátáplálás mellett folytatható a szoptatás akár a gyermek kétéves koráig – mondta el dr. Kecseti Szilvia gyermekorvos. Kiemelte, nem csupán tápláló, de védő funkciója is van az anyatejnek.

– Tele van védőanyagokkal, ellenanyagokkal, hiszen az anyuka élete során sokféle betegséggel találkozott, amelyekkel szemben szervezete védőanyagokat termelt, ezek az anyagok benne vannak az anyatejben. Sőt egyes kutatások szerint olyan védősejtek is, amelyek meggátolják egyes kórokozók megtapadását.

– Több tanulmány szerint az anyatejes babák IQ-ja magasabb az átlagosnál. Olyan cukrok kerülnek a csecsemők szervezetébe, amelyek pozitív hatást fejtenek ki az apróságok idegrendszeri, illetve kognitív fejlődésre – sorolta a szoptatás melletti érveket a gyermekorvos. Dr. Kecseti Szilvia hozzáfűzte: az anyatejes babák között kevesebb az allergiás, lisztérzékeny és az asztmás gyerek, persze minden betegségtől teljesen nem óv meg a steril, meleg, éjszaka is praktikus étek. A doktornő szerint a legfontosabb, hogy a kismama higgyen benne, hogy tudja szoptatni gyermekét, aminek anatómiai akadálya nincs (a nők 2-3 százalékánál, valamilyen betegség miatt merülhet fel szoptatási nehézség, szerk.), viszont a tanulási folyamathoz türelem kell.

Jelzi, ha éhes

Ezt erősítette meg Holikné Sajtos Ágnes védőnő is. – Már a várandósság során átbeszéljük a kismamákkal, miért fontos az anyatejes táplálás, milyen nehézségek merülhetnek fel az első napokban. Hangsúlyozzuk, hogy az újszülöttnek és az anyának össze kell szokniuk. Aztán úgyis jönnek majd sorra a kérdések, hogy vajon eleget evett a baba? Túl sok levegőt nyelt-e, fog fájni a hasa? Lesz elég tejem? Ami a legfontosabb, hogy azt tapasztaljuk: a nők visszatértek a babák természetes táplálásához, és csak akkor nyúlnak tápszerekhez, ha az szükséges – mondta a védőnő, aki szerint a „trendfordulóban” sokat segített a média is. – Ma már rengeteg információ elérhető a szoptatással kapcsolatban, és általában a kismamák megbeszélik egymás között is. Aki bizonytalan, annak segítünk. A védőnői látogatás során megkérem az anyát, tegye mellre a babát, hogy meg­győződjek arról, mindent jól csinál-e. Szoktunk egy próbaevést kérni. Ez azt jelenti, megmérjük a kicsi súlyát, majd a szoptatás után ismét megmérjük, és látjuk, mennyit evett, a mennyiség elegendő-e számára. Ha egy hét alatt 150–200 grammot hízik a baba, rendben fejlődik, nincs szükség tápszeres pótlásra. Ha valakinek kevesebb a teje, adhat egy kevés tápszert – a mostani ­készítmények korszerűek –, de a szoptatást nem kell feladni az első hónapokban, semmiképp – mondta a védőnő. – Az anyatej minősége soha nem romlik, nem lesz híg és elvizesedett vagy kevésbé kalóriadús, mindig pont olyan, amilyen a baba igénye. Jó, ha van egyfajta rendszeresség a napirendben, ezért nem baj, ha nagyjából ugyanabban az időben eszik a gyermek, de nincs kőbe vésett szabály a szoptatás gyakoriságára, az apróság úgyis jelzi, ha éhes.

Egy egész életre kihat

– Nálunk az anyatej volt a minden, és ez nem túlzás. Ha éhesek, ha szomjasak voltak a lányaim, mellre tettem őket, ugyanazt a pózt felvettük elalvás előtt is, mert megnyugtatta őket az ölelésem – mondta Dobos Adrienn. A nyíregyházi anyuka 18 hónapig szoptatta első lányát, Sárát, a másodikat, Csengét 19 hónapig. Mindkét gyerek erős és egészséges. – Az első terhességnél elkövettem azt a hibát, hogy kizárólag a szülésre koncentráltam, úgy gondoltam, a szoptatás majd jön magától, pedig hasznos arra is felkészülni. Sok nőt az frusztrál, hogy szoptatni nem lehet bárhol, márpedig lehet. A babahordozás híve vagyok, azzal a módszerrel ezt is meg lehet oldani diszkréten, bárhol. Ahogyan ölünkbe vesszük a gyereket, érezzük, milyen ragaszkodó, figyeli rezdüléseinket – mondta Adrienn, hogy miért fontos pszichológiai szempontból is az anyatejes táplálás. Közben kialakul egy olyan kötelék, egy olyan kapcsolat a kicsi és anyja között, ami a gyerek egész életére kihat.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában