jubileum

2020.09.03. 12:09

Már fél évszázada előfizetőnk

Dankó István a szervizkocsiról ment nyugdíjba.

Dankó István és felesége

Fotó: Pusztai Sándor

Nyíregyházi otthonában köszöntötte a kilencvenéves Dankó Istvánt az önkormányzat nevében dr. Ujhelyi János önkormányzati képviselő, aki nem csupán az oklevelet és a város ajándékát adta át Kovács Ferenc polgármester képviseletében, hanem egy saját meglepetéssel is kedveskedett az ünnepeltnek.

Egy életnyi munka

Dankó István 1930. szeptember 2-án született Nyíregyházán. Ötéves volt, amikor meghalt édesanyja, félárva lett, négy testvérével édesapja és a mostohaanyja nevelte fel. Az általános iskola elvégzését követően édesapjával dolgozott a családi földbirtokon, majd 1955-ben megnősült, és már közel 65 éve él együtt boldog házasságban Palicz Ilonával. A most kilencvenéves férfi 1962 és 1990 között a Szabolcs Volánnál dolgozott.

– Először sofőr voltam – mondta lapunknak Dankó István –, majd később garázsmester lettem, végül a járműveket szereltem. Jártuk az egész megyét, mikor hol volt ránk szükség. Tulajdonképpen a szervizkocsiról mentem nyugdíjba. Majdnem ötven esztendeje lakunk itt, Nyíregyházán a feleségemmel, azelőtt a Jánosbokorban volt házunk. Nagyon régi épület volt, amikor megvettük, ha beálltunk a szobába, láttuk az eget, de csak ilyenre volt pénzünk. Egész életünkben rengeteget dolgoztunk. Száznyolcvan barackfánk volt, azt minden évben a feleségem metszette tavasszal négy héten keresztül, majd a gyümölcsöt vitte a piacokra. Nekünk volt ott először autónk, gyakran kértek tőlünk emiatt szívességet, amit soha nem tagadtunk meg.

Amikor ide beköltöztünk, rögtön megrendeltük a Kelet-Magyarországot, aminek azóta is előfizetői vagyunk. Gyerekkel nem áldott meg minket a Jóisten, de szerencsére van két tündéri keresztlányunk, akik mindenben a kedvünket lesik, és első szóra segítenek.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában