Környezetvédelem

2020.10.28. 08:29

A hosszabb élettartam jó a természetnek is

Az e-hulladék mennyiségének csökkentése érdekében meg kell növelni eszközeink élettartamát.

A modern mobilok szétszereléséhez speciális eszközökre van szükség

Forrás: shutterstock

A koronavírus-járvány miatt az elektronikai eszközeink még komolyabb szerepet kaptak az életünkben, mint korábban: segítségükkel tanulunk, dolgozunk, szórakozunk, tartjuk a kapcsolatot a külvilággal. Egy meghibásodás sokkal nagyobb fennakadást jelent az életünkben, mint korábban, márpedig bármikor beüthet a krach, hiszen a mai eszközöket nem az örökkévalóságnak tervezték. Sokan nem engedhetik meg maguknak a drága márkaszervizeket vagy egy új készülék vásárlását, ráadásul az évente cserélt mobilok az e-hulladék mennyiségét is drasztikusan megemelik.

A megoldás mindenképpen a javítás lenne, mégpedig olcsón, független műhelyekben, esetleg otthon elvégezhető folyamatokkal. Ez azonban nem érdeke a legnagyobb gyártóknak. A javítás fontosságáról és lehetséges megoldásokról Fidrich Róberttel, a Fenntarthatóság Felé Egyesület programvezetőjével beszélgettünk.

Aggasztó mennyiség

Fidrich Róbert elmondta, partnereikkel három éve foglalkoznak az elektronikai eszközök környezeti hatásaival.

– Az előállításához szükséges nyersanyagok kibányászásától az összeszerelésen át az e-hulladékokig az egész körforgást megvizsgáltuk. Az okostelefonok is terhelik a környezetünket, ugyanis több mint 200-féle anyagot – mondhatni az egész periódusos rendszert – tartalmazzák ezek a készülékek. Az arany mellett cink, tantál bányászására is szükség van, az akkumulátorhoz szükséges lítium előállításával pedig Chilében és Bolíviában szennyezik a helyi közösségek vizeit – ismertette az elektronikai eszközök környezetkárosító hatását Fidrich Róbert, aki a helyzet megoldásáról is mesélt lapunknak.

– Meg kell hosszabbítani az eszközeink élettartamát, és fellépni a tervezett elavulás ellen. Két éve indult egy aláírásgyűjtő kampányunk, melynek célja, hogy 1 év helyett 5 vagy akár 10 év legyen a kötelező jótállási idő. Egy francia példához igazodva szeretnénk, ha büntetendő lenne a tervezett elavulás – avatott be a kampány céljaiba a programfelelős, majd kifejtette: 53,6 millió tonna e-hulladék keletkezett tavaly, de 2030-ra ez a szám elérheti a 74,5 millió tonnát.

Nem lehetetlen a javítás

Fidrich Róbert elmondta, a gyártók minden évben új modelleket dobnak piacra, az eszközeik pedig nehezen javíthatók.

– Az egyesülettel csatlakoztunk a Right to Repair kampányhoz, melynek célja, hogy uniós szinten is biztosítsák a fogyasztóknak a javításhoz szükséges információkat, vagy ezeket független műhelyek is megkapják. Svájcban a megkérdezett fogyasztók 98 százaléka igényelné, hogy megfelelő tájékoztatást kapjon a javíthatóságról, de ez az igény hazánkban is egyre nagyobb – hangsúlyozta Fidrich Róbert, aki egy személyes történetet is megosztott olvasóinkkal.

– Egy nyíregyházi ismerősöm mosógépe néhány éve elromlott, egy elektromos panel hibásodott meg benne, melynek ára közelített a készülék vételárához. Ő azonban ebbe nem nyugodott bele, felelevenítette régi elektronikai tanulmányait, s megforrasztotta a panel hibás alkatrészét. A mosógép azóta is üzemel, tehát nem lehetetlen az eszközeinket megjavítani – ismertette a jó példát a programvezető, akitől azt is megtudtuk, az egyesület több mint 15 ezer aláírást gyűjtött már össze a tervezett elavulás ellen, és egy szakpolitikai javaslatcsomagot is kidolgozott a Magyar Természetvédők Szövetségével, a Tudatos Vásárlók Egyesületével és a Humusz Szövetséggel közösen.

Három-négy évet bírnak

A javítás tehát számos problémát megoldana, de hogyan kivitelezhető mindez a gyakorlatban? A mobiltelefonok javíthatóságáról egy tapasztalt szakembert is megkérdeztünk. Tóth János két évtizede javít mobiltelefonokat, így kiterjedt tapasztalatokkal rendelkezik a témáról.

A szakember elmondta, az igényesebb, drágább telefonok házilag semmiképp sem javíthatók.

– Speciális eszközökre van szükség a szétszerelésükhöz, ráadásul a komolyabb készülékek vízállók is, ezért javítás után vízmentességi tesztnek vetjük alá őket. A telefonok javítására van igény, hiszen sokan törik össze a mobiljukat, melyeket előszeretettel rendbe is hozatnak. Azt azonban el kell mondani, hogy míg régen 10 percenként megjavítottam egy garanciás telefont, most órákra is szükség lehet a modern technológia miatt – avatott be a mobilok javításának rejtelmeibe Tóth János, akitől azt is megtudtuk, a gyengébb minőségű telefonokat nem éri meg javítani, de a kicsit drágább, igényesebb készülékek gazdaságosan helyrehozhatók.

– Egy közép- vagy felső kategóriás készülék élettartama könnyedén elérheti a 4 évet, persze ez attól is függ, ki hogyan vigyáz rá. Túlzás tehát, hogy évente tönkremennek a mobilok. A kijelzőt is érdemes a mobil 2 éves koráig megjavíttatni, persze utána is lehet, de akkor már a készülék értéke miatt ez nem gazdaságos – tudtuk meg a szakembertől.

MI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában