Eger

2020.10.18. 19:45

Az egyik legédesebb kiállítás

Minden marcipánból készült: a képek, a cipők, de még a kályha is.

Fotó: A szerző

Aki Egerben jár, biztosan megnézi, hol vitézkedtek a hős várvédők 1552-ben, felkeresi az érseki palotát, végigjárja a város alatt húzódó pincerendszert, megcsodálja a Líceum messze földön híres könyvtárát, a gyönyörű kilátás reményében felmegy a minaret 97 csigalépcsőjén (feltéve, ha annyira vékony, hogy nem szorul be a szűk falak közé...), és borozik a Szépasszonyvölgyben.

És aligha van turista, aki ne lenne kíváncsi az ország egyik legédesebb kiállítására, a Marcipániára, ahol még a székek is marcipánból készültek.

Egyedülálló rekordok

Az egyedülálló tárlaton Kopcsik Lajos Oscar-díjas, olimpiai és világbajnok mestercukrász alkotásait tekinthetik meg a látogatók. „Ha szobrász lennék, kőből faragnám a figurákat. Ha festő lennék, vászonra pingálnám azokat. De én cukrász vagyok…” – ezt vallja Kopcsik Lajos, akinek az volt az álma, hogy olyan cukrászati alapanyagokat és módszereket kísérletezzen ki, amelyek révén az alkotásai hosszú-hosszú évekig változatlan szépségükben gyönyörködtethetik az érdeklődőket. A kiindulási alap a cukortészta volt, ezt fejlesztette tovább. 2001-ben bekerült a Guiness-rekordok könyvébe a három és fél négyzetméteres cukorból készült fali képével, valamint a berlini olimpián elért eredményével – a megmérettetésen tíz munkával indult és tíz aranyérmet nyert.

A Marcipániában kiállított 120 tárgy mindegyike cukormasszából és marcipánból készült, így a közel kétméteres borospalack, a minaret kicsinyített mása, de a gyerekek kedvenc mesehősei is. Láthatunk hímzett párnákat, aprólékosan díszített tojásokat, matrjoskababákat, velencei karneváli maszkokat, sakktáblát, az egyik szoba falát pedig a világ leghíresebb festményei gazdagítják: van Gogh, Miró, Dalí alkotásai – mind-mind marcipánból, az Eger-témájú szobában pedig Gárdonyi Géza azon széke is látható, amelyen ülve az Egri csillagokat írta.

Tanulmánynak is beillik

Kopcsik Lajost már a Marcipánia megnyitása előtt is foglalkoztatta egy barokk szoba megalkotásának gondolata: cukorból készült tárgyakkal szerette volna berendezni a minden részletében barokk stílusú termet, ahol a padló, a tapéta, a függöny, a falon függő képek, a stukkó, a csillár, az impozáns méretű kályha, a kanapé, előtte asztal, a tálon a gyümölcsök mind-mind hűen idézik a barokk kor hangulatát. A hónapokon át tartó tervezési folyamat, majd a műhelyben eltöltött sok-sok óra eredményeként három év kitartó munkájával létrehozták a barokk szoba cukrászművészi berendezéseit – az ötlet megvalósításában Herczeg István grafikusművész és Sebők Sándor, a munkák előkészítője voltak a segítségére. A barokk szoba szemet gyönyörködtető világa különleges élmény, a terem berendezése barokk tanulmánynak is beillik. Érdemes elidőzni előtte, s megcsodálni minden egyes apró részletét, hiszen bármennyire is hihetetlen, minden csupa édesség, cukortészta és glazúr.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában