A hónap fogása

2020.11.05. 11:13

A „fogd meg és engedd vissza” elv híve

A pergetéshez használt gumihalak színe függ a folyó vizének tisztaságától.

Ez a süllő kapta a legtöbb voksot

Fotó: Hajnal Norbert archívuma

Tíz kilogrammos fogassüllő a fekete-fehér fénykép előterében, a halat tartó horgász és a háttér pedig elhomályosítva látszik. Ezzel a fényképpel nyerte meg A hónap fogása játékunk szeptemberi fordulóját a nyírteleki Hajnal Norbert, akit már hároméves korában vittek magukkal a szülők és a nagyszülők a rakamazi Nagy-Morotvához horgászni. Így aztán nem is lehet azon csodálkozni, hogy a szenvedélyévé vált ez a hobbi.

Az utóbbi tíz évben hátat fordított a tavaknak és a békés halaknak, szívesebben csónakázik a Tiszán a tiszalöki vízi erőmű feletti részen, s pergetve várja a rablóhalak kapását.

Tuti helyek a Tiszán

– Fogtam már többek között harcsát, sügért, csukát, kősüllőt és balint is pergetve. A nyertes fotón egy 10 kilogrammos fogassüllő látható. Egy hétköznap fogtam munka után, akkor még később sötétedett. Fogtam többet is, de azok kisebbek voltak, ez volt a legnagyobb, a nap hala. A megfogásának az érdekessége, hogy nagyon finom szerelékkel sikerült megakasztanom és a csónakhoz húznom – elevenítette fel lapunk érdeklődésére a horgászat pillanatait.

Először beúszott a közeli hínárosba, de aztán sikerült visszafordítanom, s tíz perc múlva már a csónakban is volt.

– A fotó elkészítése után visszanyerte szabadságát, ugyanis én a „fogd meg és engedd vissza” elv híve vagyok. Gumihalakat használok csaliként. A színüket mindig az alapján választom ki, hogy a víz mennyire tiszta, mennyire átlátható. Tuti helyeim vannak a Tiszán, s a fényképet éppen azért homályosítottam el, hogy ne ismerhesse fel senki sem azt a helyet, ahová gyakran megyek. A legnagyobb halam, amit egy gumihallal pergetve fogtam, egy 170 centiméter hosszúságú harcsa volt.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában