környezetvédelem

2020.11.13. 07:00

Becsempészik az egészséget a termékekbe

A vegán tisztítószerek jelentős része van olyan hatékony, mint vegyszertartalmú társaik.

A vállalkozás laborjában születnek a természetes receptúrák

Fotó: Cudy Future

A járványhelyzet alatt felértékelődött egészségünk védelme, sőt a pandémia arra is rávilágított, hogy tennünk kell a környezetünkért. Ma már a takarítás is lehet „zöld”, s jót is teszünk a szervezetünknek, ha csökkentjük kapcsolatunkat a vegyszerekkel. Kulcsár Ildikóval, a Cudy Future Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk arról, miért érdemes vegán tisztítószereket használni, és hogyan tehetünk többet a természet védelméért.

Gyermekkora óta imádja a természetet, az állatokat és a gyerekeket, szeret tanulni és valami újat alkotni – Kulcsár Ildikó e gondolatoktól vezérelve döntött úgy tíz éve, hogy felhagy korábbi munkájával, és saját vállalkozásba kezd, ma pedig egy egészséges és környezetbarát tisztítószereket gyártó manufaktúra vezetője. A vegyész, pedagógus és természetgyógyász szakember elmesélte, hogyan épül fel egy sikeres családi vállalkozás, és miért olyan fontos a környezetünk védelme.

– Kutatás-fejlesztéssel foglalkoztam egy cégnél, elsősorban ipari tisztítószereket fejlesztettünk, de háttérbe szorult ezek emberre és környezetre gyakorolt hatása. A 2008-as válság idején a költségek miatt nem engedtek képzésekre, ugyanakkor elvárták, hogy mindig a legmagasabb szakmai szintet hozzam. Úgy gondoltam, a céljaim eléréséhez vállalkozást kell alapítanom – mesélt a kezdetekről Kulcsár Ildikó, majd hozzátette: családjának korábban is fejlesztett termékeket, mert az egyik lánya allergiás a mosószerekre, és az ismerőseit is gyakran ellátta tanácsokkal.

Természetes összetevők

– Nem kell a fogyasztónak tudósnak lennie ahhoz, hogy egészséges terméket vásároljon, mi belecsempésszük a termékeinkbe az egészséget. A szintetikus illatok károsak a szervezetünkre, de mi illóolajokat használunk, amiknek jótékony hatásai vannak – tudtuk meg a Cudy Future ügyvezetőjétől, aki a természetes tisztítószerek megalkotásáról is mesélt lapunknak. Elmondta, a tisztítószerek gyártása a szappanfőzéshez hasonlítható: a szappan is olajokat, zsírokat tartalmaz, amiket lúgosítanak, és kész a termék. A vegán tisztítószerek növényi olajokból készülnek, mint a kókusz-, repce-, kukoricaolaj, és lúgosítás után ezeknek is tisztító hatásuk van.

– A háztartás minden területét lefedjük: mosószerünk és vízkőoldónk is van, utóbbi almaecetet vagy citromsavat tartalmaz, ami remek alternatívája a foszfornak. A vegán mosószer vagy öblítő van olyan hatékony, mint az állati eredetű vagy kőolajszármazékból készült termék. Persze, vannak olyan területek, ahol kompromisszumot kell kötni, egy természetes zsíroldó nem olyan hatékony, mint az ismert vegyszerek, de azokhoz kesztyű, maszk és szemüveg viselése ajánlott a maró hatásuk miatt – avatott be a vegán termékek rejtelmeibe Kulcsár Ildikó, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az emberek az utóbbi években nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, és úgy véli, ez a tendencia csak erősödni fog.

– A járványhelyzet és a bezártság is rávilágított arra, mennyire fontos a friss levegő, a természet, nem arra születtünk, hogy a négy fal között legyünk. Nagyon fontos a tudatosság, ugyanakkor kénytelenek vagyunk odafigyelni, mit vásárolunk, hiszen egyre többen allergiásak. Minél több vegyi anyagnak vagyunk kitéve, annál többeknek lesz bőr- vagy légzési problémájuk. Az emberek 3 százaléka illatanyag-allergiás, ők semmilyen illat­anyaggal nem kerülhetnének kapcsolatba, de sokan nem is tudják mindezt – hangsúlyozta az ügyvezető, hozzátéve, illatmentes termékcsaládjuk is van, hiszen az allergiások a természetes anyagokra is érzékenyek, a szintetikus illatok pedig asztmához is vezethetnek.

Nem csak elvenni, vissza is adni

A családi vállalkozás a hulladék mennyiségét is igyekszik csökkenteni: visszaveszik, majd újratöltik a termékek flakonjait.

– Mindezt tíz éve csináljuk, de még mindig egyedülállónak számít hazánkban. Aki a webshopból rendel, a csomag átvételekor a futárral visszaküldheti nekünk az üres flakonokat. Nincsenek speciális csomagolóink, a legfontosabb a szándék és a háttér megteremtése. Tisztítani, tárolni és újratölteni a használt flakonokat nem kis feladat, de úgy vélem, napjainkban egy vállalkozás csak akkor lehet hatékony, ha „zölden” gondolkodik, és a körforgásos gazdaság része akar lenni – emelte ki Kulcsár Ildikó, aki szerint a vállalkozásoknak felelősséget kell vállalniuk, és vissza is kell adni a valamit a környezetnek, nem csak elvenni tőle.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában