Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.11.03. 07:00

Figyeljen rá, kitől vesz kutyát!

Sokan nem tudják, hogy a szaporítók és a tenyésztők között óriási különbség van.

A szaporítótelepek kutyái sokszor bezárva élik le az életüket

Fotó: illusztráció: pixabay

Amikor fajtatiszta ebet szeretnénk, keresgélés közben sokszor találkozhatunk olcsón kínált kiskutyákkal, ez a lehetőség sok buktatót rejt. A Jófogás és a Szeretlek Magyarország közös felmérésében minden negyedik válaszadó nem tudta, hogy az állatszaporító telepről kiszemelt kutyák nem rendelkeznek oltásokkal, és azt sem, hogy ha sokkal olcsóbban vásárolunk fajtatiszta ebet, akkor valójában az állatkínzást támogatjuk.

– Érdemes tisztázni a fogalmakat: egy tenyésztőnek nagyon fontosak a kutyái, részletesen ismeri a fajta jellegzetességeit, minőségi tápokat választ, és rendszeresen látogatják az állatorvost, minden oltást és szükséges egészségügyi kezelést megadnak az ebeknek – mondta el lapunknak Vidra Beáta, a PCAS Állatmentő és Környezetvédő Egyesület vezetője. – Az állatokat versenyeztetik és kiállításra hordják, melyek után a születendő kiskutyák értékesebbek lesznek. Ennyi törődés és befektetés után nem várhatjuk el, hogy mindössze néhány ezer forintért kínálják a kölyköket, így ha gyanúsan olcsón árult állatokról látunk hirdetéseket, akkor joggal gyanakodhatunk szaporítókra.

Kizsákmányolt ebek

Vidra Beáta szerint a szaporítók egyáltalán nem törődnek az állatok egészségével, és egyetlen céljuk, hogy minél több anyagi hasznot húzhassanak az ebekből. Mindezt úgy érik el, hogy a tenyészpárokat és kicsinyeiket összezsúfolva, sokszor a saját ürülékükben és vizeletükben tengődve, rosszul táplálva, oltások, mikrochip és bármilyen állatorvosi ellátás nélkül tartják. Sőt, nagyon gyakori a beltenyészet is, amely olyan gyenge és genetikai betegségekkel küzdő kölyköket eredményez, ami miatt sokszor még egyéves koruk előtt elpusztulnak.

Árulkodó jelek

– A hatályos törvények szerint Magyarországon csak mikrochippel szabad ebet forgalmazni, így ha enélkül kínálják nekünk a kiskutyákat, akkor valószínűleg egy szaporítóval van dolgunk – tette hozzá az állatmentő.

Egy igazi tenyésztő csakis chipelt állatot ad el, melynek már beadatta az életkorának megfelelő oltásokat, és persze a törzskönyv sem maradhat el.

– Akkor is gyanakodhatunk, ha az egyébként kedvesnek tűnő eladó nem mutatja meg nekünk, pontosan hol tartja az állatait, és nem láthatjuk az anyakutyát sem. Karácsony közeledtével sok szülő dönt úgy, hogy egy kis kedvencet tesz majd a fa alá, ilyenkor azonban nagyon fontos, hogy felelősen gondolkozzunk: hiszen ha a szaporítótól olcsón, chip és oltások nélkül beszerzett kölyök néhány hónapon belül elpusztul, azzal nagy fájdalmat okozunk a gyerekeknek. Ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy tenyésztőtől vásároljunk fajtiszta kutyát, inkább menhelyről fogadjunk örökbe egy ebet.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában