Márton nap

2020.11.08. 20:00

Libacomb: csak ünnepekkor

Ritkán kerül az asztalra, pedig különleges ételek készülhetnek belőle.

Márton-nap környékén sok helyen tartanak gasztroünnepeket, libahússal a főszerepben

Forrás: HBN-archív

Fotó: Matey István

Jövő héten, november 11-én lesz Márton napja, ami a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ilyenkor rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ekkor ünnepelték az őszi munkák végét is: a szerencsésebb cselédek a bérük mellé felhizlalt libát is kaptak. Libalevest, libasültet készítettek, mert úgy tartották, hogy „aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik”. A lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre kiforrott újborral koccintottak, és úgy tartották, minél többet isznak, annál erősebbek és egészségesebbek lesznek. A liba húsából, különösen a hátsó részéből a papnak is küldtek, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

Értékes volt a tolla, a húsa

A középkorban a libaevés még nem volt úri muri, mára az ára miatt azzá vált. A húsboltokban is ritkán találkozunk libahússal, hazánkban főleg Márton-nap környékére és karácsonyra összpontosul a kereslet.

A 20. század első felében, főleg az ország déli részén lévő tanyavilágban és a körülöttük lévő legelőkön sok libát tartottak. A szárnyas szerény körülmények között is kiválóan megélt, értékes tollat adott, és finom hússal, májjal látta el a családot. A magyar libamáj nagyon keresett volt, rendszeresen szállították például jegelve a bécsi piacokra is. Ha szárnyasokról van szó, főleg csirkét, ritkábban kacsát fogyasztanak az emberek, liba csak nagyon ritkán kerül az asztalra.

Töltött nyak és ludaskása

– Mindez nagy kár, mert különleges ételeket készíthetünk a húsából – mondta lapunknak Rácz Mihály, a nyírbátori Kakukk étterem tulajdonosa.

– Nagyon finom a lúdgégeleves, a töltött libanyak vagy a ludaskása, ahogy a sült libacomb is, amit párolt káposztával vagy valamilyen birsalmás körettel is kínálhatunk, és persze nem feledkezhetünk meg az egyik legexkluzívabb ételről, a libamájról sem, ami hagymás tört krumplival és tokaji aszúval alkot tökéletes ízharmóniát.

– A combot mindig egyben sütjük meg, és mi egy borsból, majoránnából, szárított pritaminpaprikából, kakukk-fűből, borókabogyóból, rozmaringból és gyömbérből álló fűszerkeverékkel szórjuk meg – mondta Rácz Mihály, és hozzátette: e ritkán kóstolható finomságokból mindenki ízelítőt kaphat, aki november 14-én ellátogat a Sóstói Múzeumfaluba: a Márton-napi vigasságokon az idén is részt vesz a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend és természetesen libás finomságokkal várják az érdeklődőket.

Népszerű szent volt

A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt a 317 körül született és 397-ben elhunyt Márton, a koldusok és katonák védőszentje. Jótetteit látva püspökké akarták választani, de ő elrejtőzött egy libaólban. A libák viszont olyan hangosan gágogtak, hogy megtalálták, így nem menekülhetett a püspöki tisztségtől.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában