karácsony

2020.12.14. 14:00

Kütyüt karácsonyra: nem árt az óvatosság

Egyre népszerűbb ajándékok az okostelefonok, tabletek és laptopok.

MI

Forrás: shutterstock

Változnak az idők, a gyerekek jelentős része a cuki plüssállatok, játékautók, babák és építőkockák mellett valamilyen elektronikai cikket szeretne karácsonyra. Egy friss hazai felmérés szerint a vásárlók 65 százaléka az őrületes akciókkal kecsegtető Black Fridayt is a karácsonyi ajándékok beszerzésére használta, a slágertermékek pedig nem meglepő módon a mobiltelefonok és tabletek, a szórakoztató elektronikai, illetve a számítástechnikai eszközök voltak. Az elektronikai eszközök azonban számos veszélyt rejthetnek, ezért utánajártunk, mire érdemes figyelni, hogy a kicsik biztonságosan használhassák a fa alatt talált műszaki cikkeket. A témáról a Mastermind Számítástechnika értékesítési vezetője mesélt lapunknak.

Első a biztonság

Szabó Attila elmondta, a Windows operációs rendszer vírusirtója jól működik, így nem szoktak kiegészítő programot ajánlani a gépekhez, de ha valaki kéri, lehet külön programot vásárolni. – Arra azonban felhívjuk a figyelmet, hogy minden esetben hivatalos, jogtiszta programot használjanak a vásárlók.

Sokan vesznek laptopot a gyerekeiknek, ilyenkor mindig megkérdezzük, hogy kizárólag a gyerek használja majd a gépet, vagy más is, hiszen nem mindegy, milyen elvárásoknak kell megfelelnie az új készüléknek – tudtuk meg az értékesítési vezetőtől, aki hozzátette: a laptopok általában szövegszerkesztésre, böngészésre és filmnézésre valók, a nagyobb gyerekek viszont játszani is szeretnek rajtuk.

– Az előbbiekhez az alacsonyabb árkategóriájú gépek is megfelelnek, de a játékokhoz komolyabb paraméterekre van szükség. A most népszerű lövöldözős játékok is nagyobb teljesítményt kívánnak, persze a kicsiknek nem szabad ilyeneket használni. A kisebb gyerekeknek nem is ajánljuk az erősebb, játékokra kihegyezett laptopokat – hangsúlyozta Szabó Attila, aki a böngészés veszélyeire is felhívta a figyelmet.

– Amennyiben van rá igény, szűrőprogramokat is javaslunk a szülőknek. Nem muszáj azonban a laptopot vagy számítógépet ilyen programmal ellátni, hiszen az internetet a routernél is lehet szűrni, egyes eszközöknél már vannak olyan beállítási lehetőségek, amikkel biztosíthatjuk, hogy a csemeték ne férjenek hozzá a felnőtt-tartalmakhoz – ismertette az értékesítési vezető.

Az ESET biztonsági cég közleményében a videójátékok veszélyeire is felhívta a szülők figyelmét.

Tartsuk őket naprakészen

Mint írták, ha virtuális szórakozással szeretnénk meglepni a csemeténket, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a gyermek életkorának megfelelő játékot vásároljunk. A választásban segítségünkre lehetnek a különböző ajánlások, szakértői fórumok és a PEGI, azaz az elektronikus játékokhoz használt korhatár- és tartalombesorolási rendszer. Akár számítógépen, mobilon vagy konzolokon játszanak a gyerekek, mindig tartsuk az eszközöket naprakészen, telepítsük a frissítéseket, mert lehet, hogy azok biztonsági javításokat is tartalmaznak – tanácsolja a biztonsági cég.

Akkor sem árt résen lenni, ha új mobil kerül a fa alá: beüzemelésekor az egyik első teendő, hogy az eszköz valamilyen feloldó kód beállítását kéri. Hívjuk fel a gyerekek figyelmét, hogy olyan kódot válasszanak, ami nem köthető hozzájuk, mivel ezeket nagyon könnyű kitalálni. Szülőként feltétlenül nézzük át a gyerekekkel közösen, hogy milyen alkalmazások kerülnek a telefonra, és ellenőrizzük azt is, hogy ezek mihez kérnek hozzáférést. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, gyanús lehet, ha egy app túl sok vagy furcsa jogosultságokat kér: egy kvízjátéknak valószínűleg nincs szüksége a gyerekek pontos tartózkodási helyére.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában