Nyíregyháza

2021.03.20. 10:02

Krúdyt is megihlette az erdő

A nyíregyházi beduinok című művében ír a mezítlábas, olykor meztelen „kneipistákról”.

KM

Forrás: KM-archív

A Sóstói-erdő nem csak a természetjárók, mozogni és kikapcsolódni vágyók kedvenc helye. Sebastian Kneipp (1821–1897) német katolikus pap, a természetes életmód hirdetőjének elve az volt, hogy az em­ber lel­két és tes­tét egy­ség­ben le­het csak gyó­gyí­ta­ni. Egész­ség­me­gőr­ző mód­sze­reinek alappillére a hidroterápia volt: a kezelés során különböző hőfokú vizet alkalmaznak, ennek következtében a bőrerek kitágulnak, felmelegszik a test, és a bőrsejtekben lévő fontos idegsejtek segítik a szívműködést, az anyagcserét, a vérkeringést, az immunrendszert.

A paradicsom kapuja

A kúra Nyíregyházán is népszerű volt, részét képezte a rendszeres séta a Sóstói-erdőben – nyáron mezítláb, olykor meztelenül. A „kneipisták” Krúdy Gyulát is megihlették, A nyíregyházi beduinok című művében természetesen említést tesz a séták helyszínről is. „Gyönyörű volt ez a régi sóstói erdő. Még alig vágtak benne fát és a százesztendős tölgyek templomi ívei alatt keskeny gyalogösvények kanyarogtak, amely ösvényeken legfeljebb a szerelmesek és a nyulak, rókák fordultak meg. A kocsinyom mérföldnyi távolságban haladt, mint valami homályos alagúton, összeborult tölgyek alatt, de az alagút végén, az erdő végén az égboltozat világoskék kapuja mutatkozott a messziségben, mintha ott kezdődne a paradicsom. Hiszen paradicsom is volt az a kapu a sötét erdőn át tévelygőnek, az útban elfáradtnak, megszomjazottnak. Azon a kapun túl feküdt a sóstói fürdőcske ásványvíz szagú vendéglője, ahol a legnagyobb étvággyal volt szokás enni, a legmohóbb szomjúsággal inni és a májustól októberig tartó majálisokon a legduhajabb kedvvel mulatni.”

A mű részletei táblákon olvashatók a világhírű hidroterápiához kapcsolódó sétány mentén, amit 2013 novemberében avattak fel a megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában