Egészség

2021.04.06. 17:30

Ártalmas a „home office testtartás”

A kanapén ülve még rosszabb lehet a testtartásunk, mint az irodában.

MI

Nem tanácsos a fotelban vagy az ágyon ülve dolgozni

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Egyre több a mozgásszervi panaszokkal küzdő betegek száma. A háziorvosi rendelők, a reumatológiai és ortopédiai szakrendelések váróiban sorakoznak az ülő életmód „áldozatai”. Napjainkban az emberek többsége városban él – legalábbis ott dolgozik –, autóval jár, és sokan ülőmunkát végeznek, amely a mozgásszervek egészsége szempontjából nagyon káros.

Nem kell azonban belenyugodnunk az egészségi állapotunk romlásába, hiszen sokat tehetünk a problémák elkerüléséért, és az ülő életmód káros hatásai megfelelő „óvintézkedésekkel” enyhíthetők.

Azonban nemcsak az irodában kell figyelnünk az egészségünkre, ugyanis a koronavírus miatt egyre többen dolgoznak otthonról, a home office-ban pedig nem minden esetben adottak a megfelelő munkakörülmények. A kanapén ülve, esetleg feküdve még rosszabb lehet a testtartásunk, mint az irodában, s az ártalmak mozgásszervi panaszokhoz is vezethetnek. De mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a fájdalmat, és a mindennapi munkavégzés ne ártson a szervezetünknek? A témáról Vámosi Istvánné gyógy­tornásszal beszélgettünk.

Görnyedt, rossz tartás

A szakember elmondta, a gerincet és a csípőt viseli meg leginkább az ülőmunka.

– Olyan merev tartást veszünk fel, ami teljesen ellentmond a gerincünk élettani szükségleteinek, ugyanakkor a gerinc elmozdulásával a porckorongok megtelnek folyadékkal, és rugalmasak lesznek. A fejünket előrehelyezzük a monitor előtt, ezzel túlterheljük a nyakunkat. Ezzel a tartással a vállunk is feljebb kerül, zsugorodnak a nyakunk és vállunk izmai, ami fájdalmassá válhat – hívta fel a figyelmet a gyógytornász, hozzátéve: az otthoni bútorzat sokszor nem megfelelő a számítógépes munkavégzéshez. A csípőnk nagyon mélyre kerül, ha a fotelban ülve erőteljes csípőhajlításban dolgozunk, ami károsítja az érintett ízületet. A tartós ülőmunka miatt a vérkeringésünk sem megfelelő, az alsó végtagjainknál vénás pangás fordulhat elő, és a légzésfunkciónk is szűkül. Az előregörnyedés miatt nyomás alá kerülnek a légző- és egyéb belső szerveink is. A májnak például nagyon kedvezőtlen, ha szűk helyre szorul, de az epe, az emésztés, a zsigeri szervek működése is károsodhat – részletezte az ülőmunka negatív következményeit Vámosi Istvánné, akitől azt is megtudtuk: mindez a home office-ra különösen jellemző, hiszen míg egy irodában adott a szék, az íróasztal – többé-kevésbé szabályosan beállítva –, és néha mozgunk is, kevésnyi szüneteket tartunk, addig otthon folyamatosan a képernyő előtt kell lennünk, az irodákhoz cseppet sem hasonlítható munkakörnyezetben.

Tartsunk szünetet!

– Hozzánk is olyanok fordulnak leginkább mozgásszervi problémákkal, akik bekucorodnak a fotelba, körberakják magukat a munkához szükséges papírokkal, esetleg az ágyon üldögélve látják el a feladataikat. Nagyon fontos lenne, hogy otthonunkban is teremtsük meg a megfelelő környezetet, és óránként tartsunk szünetet. Mozogjunk, végezzünk pár guggolást, egy kis helyben futást, nyújtózkodjunk, hogy javítsunk a keringésünkön. Azt se felejtsük el, hogy a szemünket is megterheli a monitor, ezért szemtornára is szükség van: váltakozva nézzünk közelre, majd távolra, hogy a szemünk kibillenjen a monoton egy pontra fókuszálásból. A szünet az irodai dolgozóknak óránként kötelező, de otthon hajlamosabbak vagyunk elfeledkezni róla, pedig ezekkel az egyszerű lépésekkel sokat tehetünk az egészségünkért – tanácsolta Vámosi Istvánné.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában