Maradjunk a csokinál

2021.04.03. 20:00

Karácsonyra se vettél a gyerekednek rénszarvast, akkor húsvétra miért vennél nyulat?

Az élő húsvéti nyuszi egy tízéves elköteleződést jelenthet.

VNA

A nyúltartás komoly kötelezettségekkel jár

Forrás: Illusztráció / Pixabay

„Karácsonyra se vettél a gyerekednek rénszarvast, akkor húsvétra miért vennél nyulat?” – az elgondolkodtató kérdést a Nyúlmentés-Bunny Rescue nevű Facebook-oldalon tették fel az internetezőknek. A humoros megközelítés ellenére a húsvéti házinyuszi-vásárlás sajnos nagy probléma: sokan szeretnének egy pici, bolyhos kisállattal örömet szerezni a család legkisebb tagjainak az ünnepekre, holott nem biztos, hogy minden szemszögből átgondolták, milyen felelősséggel jár mindez.

Csak egy kis saláta?

– Sokan nem tudják, hogy a nyúl egy „problémás” jószág, és sokkal több figyelmet és törődést igényel, mint amit első ránézésre gondolnánk – mondta el lapunknak Novák-Hajtó Éva, az Állatbarát Alapítvány telephelyvezetője. – A nyúltartás nem egyszerű, a legkisebb hanyagság is komoly gondokat okozhat a kisállatnak. Például az etetésre is nagy gondot kell fordítanunk: nem mindegy, hogy milyen ennivalóval kínáljuk ezt a kis­állatot. A köztudatban az él, hogy a nyuszinak csak egy kis zöldséget kell adni, pedig ha nem a megfelelő növényeket kapja, könnyen megbetegedhet, többek között a paradicsom kifejezetten tiltott az étrendjükben. Ugyanez igaz a kenyérre és a burgonyára is.

A kutya- és macskatartók tudják, hogy kedvencük egészségének megőrzése érdekében szükség van védőoltásokra is, azonban arról már kevesebben hallottak, hogy a nyulaknak is szükségük van vakcinákra. A mixomatózis nevű betegség halálos is lehet a kisállatra, ha az információhiányos gazdi nem viszi el az állatorvoshoz egy injekcióra.

Mindent megrág

– Bár a nyulak kicsik, ez nem jelenti azt, hogy nincs szükségük nagy helyre – tette hozzá a telephelyvezető.

– Nagy ketrecet kell biztosítani számukra, sőt bizonyos időnként arra is szüksége van az állatnak, hogy kivegyük, és szabadon mozogjon. A lakásban ugrabugráló nyuszi azonban hatalmas pusztítást végezhet: megrág mindent, amihez csak hozzáfér, akár még a tapétát is képes leszedni a falról. Nagyon fontos, hogy a nyúl zsákmányállat, így a genetikailag belekódolt menekülőösztön miatt nem biztos, hogy minden alkalommal szívesen fogadja, ha a gazdi megpróbálja ölbe venni. Amikor az állat nyugtalan, semmiképpen ne erőltessük rá az ölelgetést, mert képes olyan erősen vergődni, hogy akár eltörheti a saját gerincét.

Persze a nyuszi is igényli a szeretetet, és mivel rendkívül érzékeny, az elhanyagolt példányoknál depresszió is kialakulhat. Ugyanúgy törődnünk kell ezekkel az állatokkal és biztosítanunk kell számukra társaságot, mintha egy ebet vagy egy cicát vennénk magunkhoz.

Kidobott életek

– Húsvétkor általában a gyerekek kedvéért vásárolnak nyulat a felnőtt családtagok, pedig nem ajánlott a legkisebbek házi kedvencének – hangsúlyozta Novák-Hajtó Éva.

A telepvezető azt javasolja, hogy ha szeretnénk gyermekeinket közelebbről is megismertetni ezekkel az állatokkal, akkor várjuk ki a járványhelyzet enyhülését, és amikor már biztonságosan lehet közösségbe járni, látogassunk el velük egy állatkertbe, esetleg állatsimogatóba. Így anélkül okozhatunk kellemes perceket a kicsiknek, hogy esetleg egy rossz tartás következtében korán elpusztult kedvenc miatt kelljen sírniuk, vagy felforgassa az életünket egy olyan háziállat, amelynek a gondozására nem készültünk fel.

– Alapítványunkhoz viszonylag ritkán fordulnak segítségre szoruló nyulak miatt, azonban kapcsolatban vagyunk számos állatvédő szervezettel az ország számos pontján, amelyek időről időre beszámolnak tapasztalataikról: az ünnepek után rengeteg út szélén kirakott vagy éppen zsákba kötözött, kukába dobott állatot mentenek meg az önkéntesek. Amikor nyulat veszünk, egy tízéves kötelezettséget vállalunk, így jól gondoljuk át, hogy készen állunk-e a feladatra – tette hozzá.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában