COVID-19

2021.04.16. 20:00

Szerencsések, de mégis aggódnak

Ausztráliában is szigorítottak, de a kontinens minden államában más tempóban terjedt a koronavírus.

LTL

A 23,5 millió lakosú Ausztrália jól védekezik a járvány ellen: eddig 30 ezernél kevesebben lettek koronavírusosak az országban, a ragály halottjainak száma pedig az ezret sem éri el. A nyíregyházi születésű Csizmarik Judit 18 éves koráig élt a megyeszékhelyen.

A távoli kontinensre 2014 márciusában érkezett: az ausztrál párjával még Balin ismerkedett meg, és úgy döntöttek, hogy Melbourne-ben kezdik meg a közös életüket. Három évvel később költöztek Brisbane-be, ott laknak mostanság is. Két kislányuk van: a 4 éves Kelly és a 6 esztendős Mia.

Nyolc aktív eset

– Nálunk, Queensland államban szerencsére alig lehet észrevenni a vírust. Pontosan egy éve volt egy hathetes lezárás, akkor nagyon komolyan vették a szigorításokat. Az állam lezárta a határokat, az iskolák is bezártak, és aki tudott, otthonról dolgozott. Azóta kétszer volt néhány napos szigorítás, akkor maszkot kellett hordani a vírus megjelenése miatt. Ez a pár nap elég volt ahhoz, hogy kiderítsék: merre jártak a covidos betegek, és így tudták értesíteni a lakosságot. Jelenleg összesen 8 aktív eset van Queenslandben.

A kontinensnyi országban nem minden állam volt ilyen szerencsés helyzetben. Victoriában majdnem 9 hónapig tartott a lezárás. A gyerekek otthonról tanultak, és csak 5 kilométerre hagyhatták el a lakóhelyüket. Új-Dél-Wales államban is többször szigorítottak.

Csak különleges engedéllyel

– Az igaz, hogy szerencsések vagyunk, viszont nem látjuk a fényt az alagút végén. Mert nem tudjuk, hogy mikor utazhatunk újra haza Magyarországra, vagy mikor jöhetnek hozzánk a rokonok. Édesanyám júniusban utazott vissza, a testvéremmel két éve nem találkoztunk. Rejtély, hogy mikor futhatunk össze legközelebb. Rengetegen vannak hasonló cipőben, akik még régebben nem látták személyesen az otthoni családjukat. ­Ausztráliából nézve nagyon szomorú az otthoni vírushelyzet. Több ismerősöm is elvesztette valamelyik hozzátartozóját. A legnehezebb az egészben az, hogy csak különleges engedéllyel lehet kiutazni Ausztráliából. Az sem elég érv, ha valakinek a hozzátartozója súlyos beteg. Nagyon ­reméljük, hogy az év vége felé már lehet látni valamilyen változást, és konkrétumokat hallunk a nemzetközi határok megnyitásáról – adott hangot reményének a Brisbane-ben élő Csizmarik Judit.

Borítókép: Judit az ausztrál párjával Balin ismerkedett meg, két kislányuk van, a 4 éves Kelly és a 6 esztendős Mia | Fotó: Csizmarik Judit archívuma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában