Kertművelés

2021.05.14. 09:35

Mit és hogyan ültessünk?

A bimbós kel magjait május közepén tegyük cserépbe vagy ládába.

KM

Palántázás

Forrás: MW-archív

Fotó: AS

A bimbós kel magjait május közepén vethetjük cserépbe vagy ládába. Még elültethetjük a tépősalátát, a babot. Ha van még szabad hely, akkor feltétlenül vessünk patisszont, fészkenként 3-4 magot 5 centiméter mélyre. A hónap ezen szakaszában ültethetjük ki a cikóriát, mégpedig 2,5 centiméter mélyen.

Márciustól augusztus közepéig vethető a kapor, 25-30 cm-es sortávolságra. Társítható paradicsommal, uborkával, tökkel, káposztafélékkel, céklával és hagymával. De ne tegyük sárgarépa mellé, mert az csökkentheti a terméshozamot, de köménnyel sem szerencsés társítani.

Vethető a borágó

A bimbós kel magjait május közepén tegyük cserépbe vagy ládába. Az ilyenkor kihelyezett növények az első fagyokig ellenálló felnőtté cseperednek, sok-sok bimbóval. A hónap végén vethető az uborka, a kapor vagy a paradicsom mellé a borágó. A népi gyógyászat a borágó leveles hajtásából készült teát vízhajtóként, székfogóként alkalmazza, külsőleg kelések borogatására használja. A mángoldot érdemes folyamatosan egészen júliusig vetni, hogy mindig legyen harsogóan friss szednivaló belőle. A hosszú tenyészidejű kései céklát laza talajba tegyük április végétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában