Nyíregyháza

2021.05.10. 07:16

Szárnyas vendég a ládában

Egyre gyakoribb, hogy a madarak az emberek közelében fészkelnek.

JG

Fotó: Jernei Gábor

A napokban vendéget kaptam. Nem hívtam ugyan, de megörültem a jelenlétének. Először csak a jeleinek, mert a postaládám belsejében apró ágakra elhelyezett mohaszőnyeget láttam, majd arra kerültek a pihe-puha szőrök, szöszök, aztán kialakult egy szabályos kör alakú mélyedés, amiben megjelent egy nap hat apró, barna pöttyös tojás, másnap még egy, végül nyolcnál megállt a növekedés. Azóta a szárnyas lakótársam is megmutatta magát: egy széncinke döntött úgy, beszállásolja magát hozzám.

Ne zavarjuk

Ha már így alakult, a szomszédot megkérdeztem: egy ideig nem gond-e, ha nála landolnak a leveleim? Az igenlő válasz után két rövid mondatban kiírtam a postásnak, hogy ne zavarjuk az apró szárnyas költését.

– Ilyenkor a legfontosabb a nyugalom a madár számára – erősít meg Petrilláné ­Bartha Enikő, a Nyírerdő Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola vezetője. – Egyáltalán nem egyedi eset, hogy az egyre inkább urbanizálódó madarak az emberek közelében keresnek és találnak fészkelőhelyet. A fecskék, a gólyák és a verebek már korábban is keresték a társaságunkat, hozzájuk társultak újabban a fekete rigók, a széncinkék, a szarkák, a szajkók, a tengelicek és a zöldikék. Az utóbbiakat nem olyan könnyű észrevenni, mert általában a tujákon építik meg a fészküket, és ha elvegyülnek a verebek között, elég nehéz kiszűrni a zöldesebb tollazatukat.

Az erdei iskola vezetője azt hangsúlyozza, hogy ne akarjunk beavatkozni a madarak életébe.

– Ha nyitott fészekben költenek a közelünkben, akkor a fiókákat megnézhetjük, de lehetőleg ne vegyük kézbe a madárkákat. A szárnyasoknak ugyan nincs szaglásuk, ezért továbbra is etetni fogják a kicsiket, de olyan illatanyagokat hagyhatunk a madarakon, ami odacsalogatja az apróbb emlősöket, menyétet, nyestet, macskát, és akkor kirabolhatják az egész fészket. Ilyenkor semmiképpen se etessük a madarakat, mert hajlamosak arra, hogy a magvakkal táplálják a fiókákat a szülők, amibe könnyen belepusztulhatnak a kis szárnyasok. Ebben az időszakban a magevő madarak is rovarfogyasztókká válnak, hagyni kell, hogy fehérjedús rovarokkal etessék a fészekaljat.

– Ugyancsak kerülendő a permetezés is, hiszen az ilyen módon mérgezett rovarok is károsak a szárnyasok egészségére. Különben is: miért kell vegyszereket alkalmazni ott, ahol kétlábú barátaink megoldják helyettünk a kertünkben és a környékünkön ezt a feladatot azzal, hogy szorgalmasan irtják helyettünk a nekünk káros, a madárbegynek hasznos rovarokat?

A szakember elmondta, a költési időszak végeztével a madarak végleg elhagyják az ideiglenes fészket, azt pár nap múlva ki kell takarítani.

– Ha azt szeretnénk, hogy a madarak állandó költési helyként válasszák a környezetünket, érdemes mesterséges odúkat vagy nyitott fészkeket elhelyezni 2-3 méter magasságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában