Baktalórántháza

2021.06.26. 15:30

Liliomok és rózsák körében

Márton Istvánné 1997-ben tanulta ki a virágkötőszakmát.

TG

Márton Istvánné a szabadidejét legszívesebben a kertben tölti

Fotó: Némethné Csubák Éva archívuma

A család és a kert, ezek a legfontosabb dolgok Márton Istvánné életében.

– Van egy fiam és egy lányom, illetve egy fiú- és három lányunokám. Én értük vagyok, ők értem. Ha pedig nekik, úgymond, nincs rám szükségük, akkor a szabad­időmet a kertemben töltöm – mondta lapunknak Márton Istvánné Elizke, aki elárulta azt is, honnan kapta ezt a nem mindennapi becenevet.

A szülei aggatták rá

– A keresztnevem Erzsébet, de a születésem után a szüleim valamiért rám aggatták ezt a nevet. Először csak szűk családi körben hívtak így, ma pedig már szinte minden ismerősöm így szólít. 1997-ben kitanultam a virágkötőszakmát, majd nyitottam egy virágboltot, amit a mai napig Elizának hívnak – tudtuk meg a Baktalórántházán élő Elizkétől, aki szívesen mesélt nekünk a kertjéről is. Mint mondta, imádja a rózsáit, a tulipánokat, és büszke a fáklyaliliomokra is.

Nemsokára nyílnak a kardvirágok, de sokat dolgozom a veteményesemben is, ahol megterem a répa, a borsó, a karalábé és a bab is.

– Tavaly megpróbálkoztam a batátával, vagyis az édesburgonyával is, de amikor kellett volna, alig esett, így kiszáradt. Most egyébként annyira meleg és szárazság van, hogy olyan a kert, mint egy sivatag… – panaszkodott az időjárásra a Baktalórántházán élő kertbarát, aki elmondta, a kertjében nyíló virágokat az üzletben nem értékesíti, csak a „zöldeket” szerzi be otthonról. – Van közepes és nagylevelű babérom, de több örökzöldem is, ezek jó kiegészítőként szolgálnak az üzletben készített csokrokhoz.

Márton Istvánné Elizkét megkérdeztük, mit kell tudni az egyik kedvenc virágáról, a fáklyaliliomról. Elmondta, hogy a 60–80 centiméter magas, fűszerű levelű virág június és augusztus között nyílik a levelek fölé emelkedő virágszárakon.

– Az átlagos vagy száraz talajokat kedveli. Jól bírja a meleg, időszakosan száraz helyeket, viszont a hosszabb szárazság esetén öntözést igényel, mert ha túl száraz a nyár, akkor nem virágzik. A teljes napot vagy a túlnyomóan napos fekvést szereti, igen edzett, tűrőképes, hosszú életű növény. Az erős sarjképzés miatt a tövek mérete évről évre gyarapodik. Szoliterként vagy önálló csoportban gyepbe vagy alacsony cserjék társaságába ültetve érvényesül legszebben, de évelőágyban is jól mutat – összegezte a fáklyaliliom tulajdonságait Márton Istvánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában