pancsi

2021.06.16. 07:00

Útmutató a strandoló ebekhez

Érdemes felkészülni a gazdinak, mielőtt egy kutyaúsztatóhoz viszi a kedvencét.

VNA

Forrás: pixabay

A nyári kánikulában nemcsak mi vágyhatunk egy kis strandolásra, hanem négylábú társaink is – erre nyújtanak megoldást a kutyaúsztatók. Megyénkben a Nyírtelek melletti Vizsla-tónál pancsolhatnak az ebek, azonban a gazdinak nem árt felkészülni a pancsolásra, főleg ha első alkalommal próbálná ki a hűsítő programot.

Csak semmi erőszak!

– Bár vannak kimondottan „vízimádó” kutyafajták, mint például a labradorok, a golden retrieverek és a vizslák, nem szabad elfelejtenünk, hogy minden eb egy külön személyiség – mondta el lapunknak Kovács Tünde, a Vizsla-tó ötletgazdája. – Amíg egyes kutyák egyáltalán nem élvezik a vizet, néhány fajtársukat ki sem lehet parancsolni belőle. Ha még nem tudjuk, hogy kedvencünk szeret vagy tud-e úszni, akkor csak lassan szoktassuk hozzá az új helyzethez: a parthoz közel, sekély vízben próbálkozzatok először. Eleinte már az is nagy eredmény lehet, ha be mer állni a vízbe. Ha esetleg már ki is hozza onnan a játékát, még ha nem is a mély vízből, ne felejtsük el nagyon megdicsérni!

Tünde szerint fokozatosan kell növelni a mélységet és távolságot, valamint figyeljünk az állat testbeszédére – ugyanis látszik a kutyuson, ha bizonytalan, félénk, vagy éppen stresszel –, és semmiképpen ne erőltessük rá a pancsolást, ha nem szeretné. Az apportot, vagyis a tárgyak visszahozását sok eb élvezi a vízben is. Erre a célra mindig puha, úszó játékot használjunk, hogy minél kevesebb vizet nyeljen kedvencünk. A bot ilyenkor veszélyes is lehet: véletlenül le is nyelhetik, vagy megszúrhatja a kutyát, hiszen az új szituációban jobban kapkodhatnak és másképpen veszik a levegőt.

Figyeljünk a fülekre

A medencékkel ismerkedő gyerekeknek jól jöhet egy úszógumi, és úszás után az embernek is oda kell figyelnie a fülébe ment vízre – és bizony mindez a kutyáknál sincs másképp.

– Kezdőkre érdemes eleinte mentőmellényt adni, ez fejleszti az eb magabiztosságát, és kevésbé is fárad el az úszás során – tette hozzá.

– A lógó fülű kutyusoknak könnyen belemehet a víz a fülükbe, ami kellemetlen lehet, de általában ügyesen kirázzák. Ha fürdés után néhány órával még mindig rázzák a fejüket, mindenképpen nézessük meg, nem maradt-e benne víz vagy esetleg bármi más, illetve nem gyulladt-e be.

Törölközőt is érdemes magunkkal vinni a vízparti programra, már csak azért is, hogy meg ne fázzon a kutyus – ­illetve arra is gondolnunk kell, hogy a fürdés után bizony haza is kell menni, és azt valószínűleg senki nem szeretné, hogy kedvence csuromvizesen szálljon be az autóba.

Néhány kutyafajta bundája rendszeres és alapos kozmetikát igényel, így joggal merülhet fel a kérdés a gazdiban, hogy egy élővizes pancsolás után szükség van-e otthon egy újabb kutyafürdetésre, ezúttal samponnal.

Kovács Tünde szerint ez fajta-, szőr- és szokásfüggő, azonban ha nem egy tóban vagy folyóban, hanem egy medencében mártózott meg a kedvencünk, akkor mindenképpen szükség van az otthoni újrafürdetésre, nehogy klór vagy valamilyen más vegyszer maradjon kedvencünk bundáján.

Veszélyes élősködők

– Az egyik legfontosabb dolog, amire figyelnie kell a gazdinak, hogy a vízpartoknál és az erdőkben a kullancsveszély is nagyobb, ezért a megfelelő kullancsűző használata elengedhetetlen! Arra is gondoljunk, hogy a bolha- és kullancsirtó cseppek használata után néhány napig még semmiképp sem javasolt a fürdetés, mert akkor nem tud behatolni a bőr mélyebb rétegeibe az adott hatóanyag. A vizek mellett természetesen a szúnyogokra is fokozottan oda kell figyelni, erre a Vizsla-tónál is mindig felhívjuk a gazdik figyelmét. Nemcsak magunkat, de a kedvencünket is védenünk kell a vérszívó rovaroktól, hiszen a szívférgesség hazánkban jelentős probléma, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pedig sajnos fokozottan fertőzött e tekintetben – tette hozzá.

Tehát csak egy kis fokozatosságra, élősködőirtásra, törölközőre, esetleg egy vízben is használható játékra van szükségünk – és a négylábú családtag máris jókedvvel hűsölhet a kánikulában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában