Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.07.07. 20:00

Az ivartalanítás a megoldás

A szakemberek szerint csak a felelős állattartás csökkentheti a kóborló kutyák és macskák számát.

VNA

Az utcákon rendszeresen kóborolnak gazdátlan kisállatok | Illusztráció: Pixabay

Még július 18-ig pályázhatnak a falvak önkormányzatai a Magyar Falu Program felelős állattartást elősegítő programjára: a félmilliárd forintos keretösszeg az ebeknek kötelező chipre, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására fordítható.

Az ötezernél kisebb állandó lakosságú településeken így 14 ezer állat ivartalanítása oldható meg. A beavatkozás fontosságáról, illetve arról, miért érdemes minél több településnek élnie a lehetőséggel, Novák-Hajtó Évával, a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány elnökével beszélgettünk.

Hetente egy tucat

– Napi szinten kapunk bejelentéseket gazdátlan állatokról, de nemcsak mi, hanem az ország valamennyi állatmenhelye – mondta el lapunknak Novák-Hajtó Éva.

– Olyan esetekkel is találkozunk, amikor a kóborló állatnak megtaláljuk a gazdáját, ami örvendetes, ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy az utcákon lófráló, ivaros, gazdis kutyák és macskák bizony keresztezik egymás útjait, aminek könnyen egy nem kívánt alom lehet a vége. Egyre több olyan megkeresést is kapunk, amikor a gazdik a házi szaporulattól szeretnének megszabadulni, de sajnos ezekben az esetekben nem tudunk segíteni, hiszen így is folyamatosan telt házzal működünk.

Az utcákon rendszeresen kóborolnak gazdátlan kisállatok | Illusztráció: Pixabay

Az Állatbarát Alapítvány átlagosan kétszáz gazdátlan kutyáról és macskáról gondoskodik egész évben. Többször magára hagyott, út szélén talált teljes almok érkeznek a szervezethez – néha az anyaállattal, néha nélküle. Csak az elmúlt egy hétben tizennyolc kölyökmacskával nőtt az alapítvány gondozottjainak tábora.

Sok a tévhit

– Az egyik legnagyobb probléma, hogy sokan még ma is csonkításként, felesleges kockázatként tekintenek az ivartalanításra, pedig ez egy ma már teljesen rutineljárásnak számít – emelte ki az alapítvány elnöke.

– Nagyon nehéz meggyőzni az ellenzőit arról, hogy ez a beavatkozás nemcsak a kedvenc, hanem az egész állatvédelem érdekét szolgálja. Sok a tévhit: például a cicás gazdiknál rendszeresen találkozunk azzal az ellenérvvel, hogy az ivartalanítás után a macskák törvényszerűen elhíznak, és nem egerésznek többé, pedig egyik sem igaz.

Sőt: a műtéttel még az állat életét is meghosszabbíthatja, hiszen kedvence a műtét után nem fog a hormonoktól fűtve annyit csavarogni, és így kevesebb veszély leselkedik rá.

Novák-Hajtó Éva arról is beszélt, az ivartalanítással nemcsak a nem kívánt szaporulatot előzhetjük meg, hanem számos betegségtől is megóvhatjuk a kedvencünket.

– Nagyon fontosnak tartjuk a gyerekek oktatását, sokat járunk iskolákba és óvodákba, ahol a felelős állattartásról mesélünk a kicsiknek, így reméljük, hogy a következő generációk egyre tájékozottabbak lesznek – tette hozzá.

– Amikor már megszülettek a nem kívánt kiskutyák vagy kiscicák, közösségi oldalainkon hirdetve szívesen megpróbálunk új otthont találni az állatoknak, kizárólag akkor, ha a gazdi vállalja az anyaállat ivartalanítását, hiszen ellenkező esetben csak újratermelődne a szaporulat. Ha valakinek kérdése van az ivartalanítással kapcsolatban, tapasztalatainkkal és tanácsainkkal szívesen segítünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában