Lekvár

2021.07.27. 15:43

Az örök vita: kell-e celofán a lekváros üvegre, ha egyébként fedőt is teszel rá?

Vannak, akik szerint teljesen felesleges a celofán a lekváros üvegre, ha kupakot is használsz. Pedig nem az...

Forrás: Boros Valéria (Facebook – Vali hagyományos konyhája)

Örök vita a háziasszonyok között, kell-e celofán a lekváros üvegre, ha egyébként fedőt is teszel rá. Az egyik oldal szerint ez már elavult módszer, főleg azért, mert ilyenkor mindenképpen kell tartósítószer is a befőzéshez. Hiszen a szorosan záródó kupak, és az üvegben képződő vákuum tartósítja a lekvárt; ha celonfánt teszel a fedő alá, akkor légrés maradhat. Ám ez tévhit; nagyon sok háziasszony tesz el lekvárt kizárólag celofánnal, és tartósítószer nélkül sem romlik meg. Sőt, a celofán a lekváros üvegre sokszor kupak miatt kellhet...

A nagykönyv szerint egy befőttesüveg-fedőt csak egyszer érdemes használni, különben a sérülések miatt megromolhat a lekvár. Elég egy kis lepattant zománc, egy rozsdafolt, vagy a kupak deformálódása, és máris bejutnak a kórokozók a finom, friss lekvárba. Ám főképp azok szerint, akik rengeteg lekvárt tesznek el, képtelenség, hogy minden szezonban új kupakokat szerezzenek be, és nem csak azért, mert drága mulatság: a különböző méretű fedők beszerzése ugyanis igencsak macerás. Ilyenkor kapóra jöhet egy kis celofán.

Ugyanis a befőttes gumival jó alaposan leszorított celofán nem hagyja, hogy a sérülésekből a szennyeződés a lekvárba kerüljön, így a romlás se következik be. Ám ha ezt a módszert használod, és általában a celofán használatánál nem árt egy kis extra elővigyázatosság...

Forrás: ripost.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában