Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.07.08. 20:00

Stílusos alternatíva a hűsöléshez

A mennyezeti ventilátor nem csak nyáron, télen is nagy segítség lehet.

MI

Dekoratív, takarékos és hasznos a berendezés | Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A néhány napos lehűlés után újra beköszöntött a kánikula, és a rekkenő hőséget a lakásban is elviselhetőbbé kell tenni. Nemrégiben utánajártunk, mire kell figyelni, ha a forróságot klímaberendezéssel enyhítenénk, de sokan vannak azok is, akik nem szeretnének egy ilyen berendezésre költeni, és valamilyen alternatívát keresnek a hűsölésre.

Nekik jelent megoldást a mennyezeti ventilátor, ami nem csak hasznos eszköz, de a széles választéknak köszönhetően stílusos kiegészítője is lehet az otthonunknak. A készülékről Kozma Norbert nyugdíjas villanyszerelő mesélt lapunknak. Elmondta, a mennyezeti ventilátor nem új találmány, már több évtizede is beszerelt néhányat családi házakba, de akkor még nem volt olyan választék belőlük, mint manapság.

Régi házakba is ideális

– Ma már szinte bárki megtalálhatja a neki leginkább megfelelőt, mégis a klímaberendezéseket választják sokan. A mennyezeti ventilátor remek eszköz, nem fogyaszt sokat, és vannak olyan modellek is, amikbe lámpát építettek – sőt a legtöbbjük ilyen –, így a világítás is stílusosan oldható meg – tudtuk meg a villanyszerelőtől.

Dekoratív, takarékos és hasznos a berendezés | Illusztráció: Shutterstock

A szakember hozzátette: a klímáknál még mindig probléma az áramfogyasztás, igaz, a mostani gépek sokkal takarékosabbak, mint az elődeik, a régi házak elektromos hálózatát azonban nem erre találták ki.

– Gondoljunk csak bele: 30 éve a háztartásokban volt egy hűtő, televízió, mosógép, vasaló, és nem igazán volt ennél több nagy teljesítményű fogyasztó a hálózatra kötve. Ma ez kiegészül számítógéppel, okostelefonnal, sőt inkább telefonokkal, ugyanis a család minden tagjának saját eszköze van.

Ha ezt még megtoldjuk a klímával is, annak könnyedén meghibásodás lehet a vége. A plafonra szerelt ventilátor azonban nem fogyaszt többet, mint egy lámpa, így a régi lakásokban is ideális lehet, ha a tulajdonos nem akar a teljes hálózat felújítására költeni

– hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: a mennyezeti ventilátor hozzávetőleg 60 wattot fogyaszt, szemben a klímák 1000 wattjával, ami óriási különbség.

Télen is hasznos lehet

– Az előbbiek beszerelése is sokkal egyszerűbb, akármelyik villanyszerelő beüzemeli a tulajdonos kérésére. Persze a ventilátoroknak is van hátrányuk, mivel nem hűtik a lakás levegőjét, csupán keringetik. A hőmérséklet nem változik, a hőérzetünk viszont igen: ugyanazt a hőfokot is kellemesen hűvösnek érezhetjük.

Véleményem szerint a fenntartás lehet a ventilátorok legnagyobb előnye, hiszen az alacsony fogyasztás mellett tisztításra, egyéb karbantartásra sincs szükség. Van viszont egy olyan funkció, ami télen is hasznossá teszi ezeket a berendezéseket: az úgynevezett téli üzemmódban a szerkezet ellentétes irányban forog, így a meleg levegőt lefelé húzza.

– Ez azért előnyös, mert télen melegebbnek érezzük a helyiséget, és lejjebb tekerhetjük a termosztátot. Ezzel megint a hőérzetünket befolyásoljuk, és egy picit spórolhatunk is vele – hangsúlyozta Kozma Norbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában