Nyíregyháza

2021.09.18. 11:17

Édes meglepetéssel készülnek

Szilvás-diós tirpák pitével ajándékozzák meg a fesztiválozókat.

SZA

Összesen 1600 szeletet osztanak ma szét a Sóstói Múzeumfaluban | Fotó: Dodó Ferenc

Fotó: DODO FERENC

A hétvégén a Sóstói Múzeumfalu ad otthont a 8. Tirpák fesztiválnak: szombaton a népi ízek találkozóját, vasárnap pedig az V. Nyíregyházi bogrács- és grillbajnokságot rendezi meg a nyíregyházi önkormányzat és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség megyei szervezete, a látogatók két nap alatt több mint ötvenféle ételt kóstolhatnak meg.

A hagyományokhoz híven a szervezők ezúttal is meglepik a vendégeket, mégpedig a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Technikum jóvoltából.

Egy kis nosztalgia

Az intézmény a korábbi Tirpák fesztiválokon és a városnapi rendezvényeken is kirukkolt egy-egy újdonsággal: emlékezhetünk az almás-szilvás tortára, a meggyes-tejszínes prószatortára, a szabolcsi tejfölös diótortára vagy a tökös-morzsás pitére, melyek minden alkalommal pillanatok alatt elfogytak. Kollonay István mestercukrász, az intézmény szakoktatója ezúttal is a tirpák ízvilágot álmodta a szilvás-diós pitébe.

Összesen 1600 szeletet osztanak ma szét a Sóstói Múzeumfaluban | Fotó: Dodó Ferenc

– Mindkét alapanyag fantasztikus: a megyénkben hagyományosan termesztik e gyümölcsöket, így nem kell értük messzire menni, ráadásul az őszhöz köthetők. Már a nagyszüleink, dédszüleink is használták ezeket a konyhában, így a sütivel egy kicsit nosztalgiázunk is: visszaidézzük a régmúlt hangulatát. Összesen 1600 adag pitét készítünk, amihez közel 1000 tojást, 40 kilogramm lisztet, 30 kilogramm vaníliás cukrot, 30 kilogramm diót és 1,5 mázsa szilvát használunk fel. A munkából nem csak az iskola oktatói veszik ki a részüket – külön köszönet jár Strankula Katalinnak és Ilkuné Pósán Zsuzsannának –, de természetesen a diákok is: a pite elkészítésében negyven cukrásztanuló vesz részt, a szombati kiosztásnál pedig negyven cukrász és vendégtéri szaktechnikus segédkezik – mondta Kollonay István, aki arról is beszélt, hogyan készül a sütemény.

Cukor és méz

– A tésztához kukoricalisztet keverünk, így a piskóta, amiben a cukor mellett méz is van, rostdúsabb és kicsit morzsásabb lesz, de a mézhez illő fűszerek is szerephez jutnak, így például a vaníliás cukor elmaradhatatlan.

– A piskótalapot rummal és baracklekvárral forrázott diótöltelékkel kenjük le, erre jön a szilvatöltelék. Erre teszünk egy újabb lapot, amire ugyancsak diótöltelék kerül, a pite tetejére pedig gorombára tört dió. Minden szeletet papírkehelybe teszünk, s szombaton 14 órától osztjuk ki a városlakóknak – mesélt a részletekről a mestercukrász. A süti pedig minden bizonnyal magáért beszél majd – érdemes megkóstolni!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában