Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.10.30. 11:30

A szállodákban nincs munkaszünet

Szeretteikre emlékeznek, pihennek és utaznak is a hétvégén.

MJ, MI

Sokan választják a kényelmet, a nyugalmat a hosszú hétvégén | Illusztráció: Délmagyarország

Fotó: Kuklis István

Valamivel kevesebb az idei esztendőben a hosszú hétvége a szokottnál (mondjuk 2020-hoz képest), így annál jobban örülünk annak, ami van. Ilyen az előttünk álló október vége, november eleje, és a legtöbben bizonyára már hetekkel előtte tervezgették magukban, mire is lehetne fordítani a szokásosnál hosszabb szabadidőt.

A helyzet most annyiban különleges, hogy kiemelt egyházi kettős ünnep előtt is állunk, ugyanis a magyar keresztény közösségek november 1-jén ünneplik mindenszentek napját, amelyet 2-án halottak napja követ, persze az utóbbi már munkanap. Nyilván többeknek ezek az emlékünnepek, illetve a temetőlátogatások szabják meg a hosszú hétvégéjét.

Ami persze nem jelenti, hogy ne lehetne másféle programokat is tervezni a mától induló három napra. Ezért is „kopogtattunk be” két szállodába, hogy megtudjuk, milyen foglalási kedvet hozott a plusz munkaszüneti nap az idei kilencből (nem számítva bele az év végét).

Több mint hosszú hétvége

Elsőként Balázs Beátát, a nyíregyházi Pangea Hotel vezetőjét kerestük meg, aki készséggel és büszkén mondta el, hogy telt házzal üzemelnek, még a tartalék szobákat is ki kellett adniuk, akkora volt az elmúlt időszakban az érdeklődés, ami egyébként nem is a hosszú hétvégének, hanem az őszi szünetnek szólt elsősorban.

– Ez immár a negyedik szezonunk, amikor gazdag programmal készülünk az őszi szünetre, és ez mindig nagy népszerűségnek örvend. Teljes egészében hazai törzs­vendégeink vannak, olyanok, akik korábban is nagyon jól érezték magukat nálunk. Egyébként jöttek volna mások is, csak ma három család kérdezte meg eddig, nincs-e véletlenül szabad helyünk. Mivel mi ilyenkor mindig az őszi szünethez alkalmazkodunk, az idén már november 22-én kitehettük a megtelt táblát, és ez így egyben másfél hetet jelent két hétvégével, nem pusztán három napot.

– Mivel állatparki szálloda vagyunk, állandó nagyszerű program a barangolás a parkban, de mivel októberben már hamarabb sötétedik, mindennap animációs filmeket vetítünk a gyerekeknek. Ráadásul éppen készülünk egy nagy tökfaragásra, majd a vendégeink átmennek a parkba egy nagy közös etetésre, és gondozók segítségével elhelyezik a megfaragott tököt az arra kijelölt kifutókban.

– Ezt egyébként nemcsak a hotel lakói, de külsős vendégek is figyelemmel kísérhetik. A szálloda ehhez minden szükséges nyersanyagot, kelléket biztosít. Egyébként a novemberünk a többi hétvégén is már csaknem telt házas hónap, hét közben pedig leginkább üzletembereket fogadunk, vagyis ilyenkor, ha valaki szobát szeretne foglalni, még találni szabad helyet – magyarázta Balázs Beáta.

Sokan választják a kényelmet, a nyugalmat a hosszú hétvégén | Illusztráció: Délmagyarország

Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke, a Feny­ves Szálloda és Konferencia Központ tulajdonosa már azzal is megtoldotta nyilatkozatát, amikor megkerestük, hogy a vidéki szállodák, ezen belül pedig a kelet-magyarországiak hozzávetőleg 70 százalékos telítettségre számíthatnak a hosszú hétvégén.

– A saját adatainkból kiindulva megismétlődik a már sokéves tendencia: a keleti emberek a halottak napja közeledtével nyugatra, míg a nyugatiak keletre mennek, hogy felkeressék a rokonok síremlékeit. Ilyenkor összekötik az emlékezést a pihenéssel, a mécsesgyújtás mellett pedig az élvezetekre és a pihenésre is időt szakítanak. A szállodánknak az április végi újranyitás óta rendkívül jó a forgalma, s bár szeptemberben volt egy minimális, mintegy 10 százalékos visszaesés, azóta ismét emelkednek a számok – tudtuk meg a tulajdonostól.

Az MNGSZ elnöke kiemelte: a járvány korábbi időszakaiban is ajánlották az éttermeknek, szállodáknak, hogy tartsák fenn a távolságtartást.

– Már most úgy szervezünk mindent, hogy ha az újabb hullám miatt ismét korlátozó intézkedések lennének, azok ne okozzanak fennakadást. A biztonságot garantáló intézkedéseket jó gyakorlatként továbbadtuk a kollégáknak. És bár november közepétől visszaesés várható az előfoglalások alapján, azoknak a felkészült vendéglátóhelyeknek, ahol ózongenerátoros fertőtlenítés is van, és az intézkedéseikkel a vendégek biztonságban érzik magukat, a jövőben is kiváló forgalma lehet. Az egyik oldalon élményt kell adni, míg a másikon a már említett biztonságot, így telítve maradhatnak a szállodák – értékelte a helyzetet Krivács András.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában